2024. május 2. - Zsigmond

A Szabad Demokraták Szövetségének közleménye

Antal László (1943-2008) nekrológja:
2008. szeptember 28. vasárnap 17:18 - Hírextra
Hatvanöt esztendős korában elhunyt Antal László közgazdász, teoretikus. 1986-ban nyerte el a közgazdaság-tudomány kandidátusa címet. Egyike a magyarországi rendszerváltás reformközgazdászainak, társszerzője volt a Fordulat és reform című tanulmánynak. Az utóbbi időben kutatásainak középpontjában a magyarországi tőkeáramlás, valamint a fenntartható növekedés állt.
Antal László életműve a legjobb bizonyíték arra, hogy a rendszerváltás, Magyarországon legalábbis, sokkal hamarabb kezdődött el, mint 1989.

Az igazi fordulatot megelőzően számos közgazdász és filozófus, szakértő és tanácsadó dolgozott azon, hogy társadalmi létünk mechanizmusát átállítsa, a lehetőségek dacára kissé közelebb vigye a demokráciához, a liberalizmushoz - vagyis az optimális működéshez. Miniszterhelyettesként a napi gyakorlatban próbálta politikai erővé formálni mindazt, amit a teoretikus - korábban a Pénzügykutató Intézetben, később más fontos intézményekben, így az Akadémia Pénzügytani Bizottságában - makro-szinten kigondolt. Így, utólag már bátran kijelenthető: mindig azok között volt, akik a könnyed politikai haszon dacára óvott a gazdasági populizmustól, aki mindig meghátrálásra kényszerítette az ideológiát, ha abban több volt az ígéret mint a vízió, kevesebb a munka mint a vágy.

Pedig Antal László ízzig-vérig politikus elme volt; amint a Szabad Demokraták Szövetsége felnőtt párttá érett, belépett tagjai közzé. Nincs olyan programja a pártnak, melynek szerzői névjegyzéke ne az ő nevével kezdődnék. A Liberális Gazdasági Tanács tagjaként egészen a legutolsó időszakig aktívan részt vett az SZDSZ gazdaságpolitikai programjának kidolgozásában és formálásában. 1994 óta minden választáskor neve ott szerepelt az SZDSZ országos listáján.

E roppant, tudományos és politikai értelemben is gazdag életnek sajnos mégis mindössze 65 év jutott.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását