2024. május 4. - Mónika, Flórián

A gitáros zseni a Millenárison

Joe Bonamassa, az egyik legtehetségesebb amerikai blues-rock gitáros pénteken a Millenáris Teátrumban ad koncertet.
2009. május 17. vasárnap 17:07 - HírExtra
A harmincas évei elején járó gitáros zseni még gyermekként játszhatott egy színpadon B. B. Kinggel, a hónap elején pedig a londoni Royal Albert Hallban Eric Claptonnal zenélt együtt. Bonamassa tavaly ősszel már adott egy nagy sikerű koncertet Budapesten.
    
Játékát a szakírók szerint a tökéletes technikai tudás mellett az érzelmi telítettség jellemzi. A New York állambeli Uticában született, édesapjának hangszerüzlete, hatalmas lemezgyűjteménye volt, így könnyen "ragadt rá" a zene.
    
Négyéves korában vett kezébe először gitárt, hatéves korában pedig megtanulta Jimi Hendrix Voodoo Child című klasszikus számát. Még nem volt 12 éves, amikor B. B. King előtt lépett fel, és a nyáron Magyarországon fellépő blueslegendával később együtt is turnézott. 
    
A 14 éves korában alakult Bloodline nevű zenekarában Miles Davis fiával, Erinnel és Waylon Kriegerrel, a Doors egykori gitárosának fiával játszott együtt.
    
Első saját lemeze 2000-ben jelent meg A New Day Yesterday címmel. Közreműködői között volt Gregg Allman, Rick Derringer és Leslie West. Ezt 2002-ben a rockosabb So, It's Like That követte, majd 2003-ban a Blues Deluxe című album hozta meg az igazi sikert számára, amellyel vezette a Billboard blues-listáját. A lemez három saját szerzemény mellett feldolgozásokat tartalmaz B.B. Kingtől, John Lee Hookertől, Elmore Jamestől és Albert Collinstól. A 2005-ben megjelent Had To Cry Today című lemeze az Album Of The Year címet kapta a világ egyik legismertebb blueszal foglalkozó internetes oldalának, a BluesWax olvasóitól. A You And Me című lemezével ismét a Billboard blues-slágerlistájának élére került. Sloe Gin című lemeze 38 héten át szerepelt a Billboard tízes listáján. 
    
Összesen 10 albuma jelent meg eddig, a legutóbbi, a The Ballad of John Henry az év elején, és ez is vezette a Blilboard blueslemez-listáját. 
    
A Royal Albert Hallban a hónap elején adott teltházas koncertjén a Further On Up The Road című Eric Clapton-számot játszotta együtt a legendás brit gitárossal. Londoni fellépése az amerikai gitáros amerikai és európai koncertkörútjának része volt. 
    
A Guitar Player Magazine olvasói kétszer is az év bluesgitárosának választották Joe Bonamassát. A kitűnő gitáros tagja a Blues Foundation szervezetnek, szóvivője a Blues In The Schools programnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását