2024. április 28. - Valéria

Újra nyit Az IH Al DI Meolával

A világ egyik leghíresebb gitárvirtuóza, az amerikai Al Di Meola koncertjével nyit szeptember 3-án a 400 millió forintból felújított szegedi IH Rendezvényközpont - tájékoztatta az MTI-t Dömény Ágnes, az intézmény sajtóreferense csütörtökön.
2008. június 26. csütörtök 12:46 - Hírextra
A világhírű gitáros, akit a latin dallamok és a bossa nova mestereként tartanak számon, az utóbbi években Magyarországon többször is nagy sikerrel lépett fel, Szegeden azonban most láthatja őt először a közönség - tette hozzá a sajtóreferens.

Al Di Meola 1954-ben született az egyesült államokbeli Jersey Cityben. Az első hangszer, melyen játszani tanult, a dob volt, ám nyolcéves korában áttért a gitárra. Gyerekkorának meghatározó csillagai a Beatles, Elvis Presley és a The Ventures voltak. Zenei fejlődését Larry Coryell befolyásolta leginkább.

1971-ben Al Di Meola beiratkozott a híres bostoni Berklee School of Musicba, ahova a kortárs komolyzene és a dzsessz legnagyobb alakjai közül sokan jártak. Másodévtől már egy fúziós zenekarban játszott, 1974-ben pedig Chick Corea invitálta őt együttesébe. Az Al Di Meola (gitár), Chick Corea (billentyű), Stanley Clarke (basszus), Lenny White (dob) alkotta banda három meghatározó jelentőségű lemezzel járult hozzá a fúziós zene és a modern dzsessz történetéhez. Már 1976-ban megjelent Al Di Meola első szólólemeze, a Land of the Midnight Sun, amelyet számos egyéb követett. Eleinte a fúziós zene izgatta, ám később kísérletezett a MIDI-vel, a kilencvenes években pedig az akusztikus gitár hangzása és a világzene felé fordult.

Dömény Ágnes elmondta: Al Di Meola fellépése nemcsak az IH nyitó programja, hanem egyben A Gitár Nagymesterei rendezvénysorozat első eseménye is lesz, s a következő hónapokban más neves művészek koncertjeit is hallhatja majd a közönség a Tisza-parti városban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását