2024. április 25. - Márk

Újra divatosak lesznek a társasjátékok

A társasjátékok népszerűsítésére, a magyar társasjátékos kultúra fejlődésének elősegítésére indult online magazin Tabula címen.
2009. május 16. szombat 14:15 - HírExtra
Mint azt Nagy Bálint, a lap egyik szerkesztője az MTI-nek elmondta: ki akarják mozdítani az embereket a televízió és a számítógépek elől, s arra inspirálni őket, hogy baráti társaságokban és családi programként inkább társasjátékokat játszanak együtt.

Vissza szeretnék hozni a köztudatba a társasjátékok jelentőségét, amely az emberi szocializáció része, s felhívni a figyelmet arra: nem csak irodalom, zene és színművészet létezik mint kulturális kikapcsolódás.

Az elmúlt 20 esztendőben nagy fejlődésen mentek keresztül a társasjátékok, mondhatni reneszánszukat élik. Évente 400-500 új játék jelenik meg a piacon, ebből Magyarországra egyet-kettőt hoznak be.

Ez az igen alacsony szám is indokolta a főként 14 év feletti közönséget megcélzó magazin elindítását, amelynek szerkesztését kulturális missziónak tekintenek.

A magazin az interneten toborzott érdeklődőket az elindításához, a felhívásra 15-en jelentkeztek - mondta el az újság létrehozásának előzményeit. Hozzátette: immár az ötödik szám jelent meg, de nem is terveznek nyomtatott verziót, így az érdeklődők ingyen letölthetik a játékszabályokat, ismertetőket, kritikákat, a társasjátékokkal foglalkozó általános elméleti problémákat vagy a játék alkotókkal készített interjúkat.

A legutolsó számban az érdeklődők a többi között a Ticket to Ride játékokról olvashatnak: "belekukkanthatnak" a doboz tartalmába, értesülhetnek a játék menetéről, s a végén egy kis értékelés következik.

A San Marco társasjátékban harc folyik a hatalomért a lagúnák városában, az Elfenland célja, hogy a vállalkozó kedvűek a mesevilág minél több tájára, legjobb esetben mind a 21 városba eljussanak. A francia Év játéka-díjjal jutalmazott Marrakech dobozát felnyitva egy arab szőnyegpiacon találhatja magát a játékos, a Niagara vadvízi evezésre csábít kicsit és nagyot egyaránt.
A köszöntőben még arról is kap információt a publikum, hogyan lehet a nőket is hozzászoktatni a társasjátékokhoz, de a játékokat működtető mechanizmusokról, a játékok történetéről is rengeteget információhoz jut az oldalra látogató.
A Tabula magazin szerkesztői azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a társasjátékok kulturális elismertségét növeljék, illetve a magyar társasjátékos kultúra fejlődését elősegítsék. Európa számos országában ez a társasági szórakozási forma nagy hagyományokra tekint vissza és szerves részét képezi a családi életnek is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását