2024. május 16. - Mózes, Botond

Szexuális szabadosság és a szifilisz

Ha valakinek ma a szifilisz szó hallatán elsősorban Munkácsy vagy Ady neve jut eszébe, annak műveltségből jeles jár, ámde nem sokra megy vele, amikor saját magán tapasztalja a betegség kellemetlen tüneteit. Nem vicc: a szifilisz a mai napig szedi áldozata
2008. június 22. vasárnap 12:20 - Bakonyi Enikő
A szifilisz, más szóval vérbaj nálunk is egyre gyakoribb nemi betegség. Íme az idei eredmények: Országosan hatvan százalékkal nőtt az újonnan regisztrált szifiliszes megbetegedések száma 2008 első negyedévében, és a klinikánkon diagnosztizált esetek száma idén több mint kétszerese a tavalyinak júniusig – derül ki a Bőr- és Nemikórtani Intézet főorvosa, dr. Várkonyi Viktória által készített kimutatásból. Ezek az adatok igen riasztónak hangzanak annak tükrében, hogy Magyarországon egyszer már csaknem eltűnt a betegség. 1960-ban legalábbis már csak két új beteget észleltek a Dr. Berecz Margit és Prof. Dr. Horváth Attila által közzétett adatok szerint. A kór mostanában úgy tűnik, új erőre kapott.

A főtt krumplit is, csak el ne guruljon…

Mi az oka a szifilisz ilyen mértékű, és viszonylag hirtelen bekövetkező terjedésének? Kovács Eszter, a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának sajtóreferense szerint elsősorban a megváltozott szexuális szokásoknak tudható be, hogy egyre gyakoribbak a szifiliszes (vélhetően csak úgy, mint más nemi betegségekben való) megbetegedések.



Valóban történt egy s más az utóbbi években, évtizedekben. Mára már nem csak a házasságig tartó szüzességi fogadalom ment ki a divatból, de tizenhat évesen még érintetlennek lenni is rém cikinek számít, s nézzünk mélyen magunkba: a legtöbben elfogyasztunk jó néhány pasit vagy csajt – ízlés szerint és extrém esetekben akár többet is egyszerre - mielőtt végleg elköteleznénk magunkat. Mindezzel egyébként nincs is semmi baj, mindaddig, amíg ésszerű kereteken belül folytatjuk a keresgélést, kalandozást. (Már ha egyáltalán szóba jöhet itt az ész…)

A szifilisz
Ismertebb nevén vérbajt állítólag Kolumbusz Kristóf hurcolta be Európába, bár újabban felreppent a hír, miszerint egy szegedi várásatás során talált középkori örömlány földi maradványaiból tudósok megállapították, hogy a vérbaj már korábban is pusztított. Mindenesetre a tizenötödik században terjedt el a kór Európában, mindenekelõtt Franciaországban. Innen ered népies elnevezése is: a francia betegség, röviden franc. A kórokozó baktériumot, a spirális alakú Treponema pallidumot viszont csak 1905-ben fedezték fel.
A gyakori partnercsere mellett a másik probléma még mindig a védekezés hiánya, ugyanis a fertőzés oka szinte mindig az óvszer nélküli szexuális kapcsolat fertőzött személlyel. Azt ugyan nehéz elképzelni, hogy az iskolai felvilágosító órák és az egyéb, már a csapból ömlő szexuális tájékoztató programok mellett még ragozni kell a megfelelő védekezés fontosságát, de el kell fogadnunk, hogy sok minden létezik, amit ép elmével nehéz felfogni. (Ilyen például a világűr és a végtelen is…) Jó, tudjuk, hogy a vágytól izzó testeknek nehéz megálljt parancsolni, akcióhelyzetben legtöbbször önműködőek, de még a leghevesebb érzéseket is bizonyára lehűti a „nemi beteg vagyok” -rádöbbenés pillanata.

Némi összefüggés mutatkozik a szifilisz terjedése és a turizmus fellendülése között is, bár a sajtóreferens ezt a feltételezést nem erősítette meg. Az viszont belátható, hogy különösen azok a szexuális kalandok hordoznak veszélyeket, amelyeket rossz higiénés és szociális helyzetben lévő egzotikus országokban keresnek a kielégülésre vágyók. Szóval ha távoli, elmaradott vidékeken szexelsz felelőtlenül, inkább haza se gyere…

Pasik, reszkessetek!

A szifiliszt tipikus férfibetegségnek tartja a laikus közvélemény, és nem ez áll messze az igazságtól: valóban jóval nagyobb a megbetegedések száma a férfiak körében, mint a nőkében. De ne sajnáltassák magukat uraim! Ez ugyanis nem genetika. Hajlamról nem beszélhetünk egyik nem esetében sem, tehát a jelenség magyarázata pusztán abban áll, hogy a hímek jóval nagyobb arányban élik a fentebb ecsetelt feslett életmódot, mint nőnemű társaik.

Mindezek fényében pedig az sem meglepő, hogy mivel elsősorban a fiatalok körében dívik a „a legyet is röptében” - életforma, ők vannak a legjobban kitéve a nemi betegségek veszélyének, s így a szifiliszesek körét is jóval nagyobb arányban gazdagítják, mint a harmincon felüliek. Aki havonta ötnél is több nevet ír a „megvolt” listájára, az már veszélyeztetettnek számít. Hát, valamit valamiért, de az élvezet és az azt követő bűnhődés talán nem egészen áll arányban.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását