2024. március 19. - József, Bánk

4 dolog, amiért télen is érdemes napszemüveget hordani

Ha napszemüvegekről van szó, rögtön a tengerpart, az utazás és a nyár jut eszünkbe. Ez természetes, hiszen ebben az időszakban sokkal többet látjuk a napot, mint télen, ugyanakkor nem árt, ha észben tartjuk, hogy szemünk a hidegebb hónapokban is védelemre szorul. Számos érv szól amellett, hogy télen is viselj napszemüveget. Lássuk, melyik a 4 legfontosabb!
2022. december 1. csütörtök 14:48 - HírExtra

1. Csökkentik a ragyogást

A szemünkbe tűző nap ragyogása főként napfelkeltekor és naplementekor zavaró. Ez a jelenség sok kényelmetlenséget okoz, egyes helyzetekben pedig kifejezetten veszélyes. Ilyen a vezetés, amikor a szélvédőn beverő napsugaraktól jóformán semmit sem látunk.

A téli hónapokban eleve alacsonyabban jár a Nap, így hosszabb ideig vagyunk kitéve ennek a veszélynek. Azonban, ha ilyenkor is viselünk napszemüveget, biztonságosan utazhatunk, ezzel megvédve magunkat és mindenki mást is.

2. Kiszűrik az UV-sugarakat

A nap UVA és UVB sugarai olyan ultraibolya sugarak, amelyek rendkívül károsak és számos olyan komoly problémát okozhatnak, mint:

- makula degeneráció,

- szürkehályog,

- szaruhártya leégése (fotokeratitis)

- pterygium (olyan képződmény, amely átterjedhet a szaruhártyára és blokkolhatja a látást)

- bőrrák, amely a szemhéj környékén fordulhat elő

Az összes UV szűrővel ellátott női, férfi és unisex napszemüveg segít megelőzni ezeket a súlyos következményeket.

3. Megóvnak a széltől, a portól és a törmelékektől

Télen gyakori panasz a szemszárazság, a könnyező szem és az általános szemirritáció, amiért a szeles, hideg időjárás a felelős. Egy olyan sportos napszemüveg, mint az Oakley Sylas kiválóan csökkentheti a szem könnyeinek elpárolgását és a természetes nedvességet.

Az Oakley napszemüveg és más sport szemüvegek viselése azt is megakadályozhatja, hogy a kontaktlencsék kiszáradjanak a szélben.

4. Segítenek megelőzni a szemfáradtságot és a fejfájást

A télen, főleg a hóban előforduló erős fény hatására a pupillák összeszűkülnek, azonban gyakran előfordul, hogy szemünk nem tud alkalmazkodni a túlzott világossághoz. Ennek eredménye szemfáradtság és fejfájás is lehet.

A napszemüveg jelentősen csökkenti a szemünkbe jutó fényt, így segít kiküszöbölni a problémát. Erre a célra érdemes elgondolkozni egy fotokróm lencsés szemüvegen, amely automatikusan elsötétül, ha erős fényt vagy csillogást érzékel.

Illusztráció: Oakley instagram

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását