2024. június 17. - Laura, Alida

Tóásót biztonságosabb börtönbe szállítják

Tóásó Előd és Mario Tadic áthelyezését kérelmezte egy biztonságosabb börtönbe a La Paz-i San Pedro büntetés-végrehajtási intézményből annak igazgatója.
2009. május 15. péntek 20:30 - HírExtra
A Los Tiempos című lap internetes kiadása szerint a kérelmet az igazgató már benyújtotta a bíróságnak, de döntés még nem született. A terrorizmussal gyanúsított két férfit a Chonchocoróba, Bolívia legszigorúbban őrzött börtönébe vinnék, ahol a hivatalos érvelés szerint "jobb körülmények" között, és "nagyobb biztonságban" lennének. Az intézmény a fővárostól mintegy 30 kilométerre fekszik. Tóásó ügyvédei már előzőleg közölték, hogy nem értenek egyet a lépéssel, mert így megszakad közvetlen kapcsolatuk az életét féltő magyar fiatalemberrel.

A bolíviai parlamenti vizsgálóbizottság ugyanakkor arra a következtetésre jutott, hogy a terrorizmussal gyanúsított, és április 16-án erőszakkal felszámolt csoport igazi kulcsfigurája nem a Santa Cruzban agyonlőtt Rózsa Flores Eduardo, hanem a korábban a Székely Légió vezetőjeként azonosított Révész Tibor volt. Róla az El Deber című lap már pár napja megírta, hogy az interneten embereket toborzott Rózsa Floresnek. Felhívásában arra buzdított, hogy jelentkezzen mindenki, aki "fizikailag és szellemileg felkészültnek érzi magát", hogy támogasson Santa Cruzban egy védelmi és felszabadító akciót.

César Navarro, a parlamenti különbizottság kormánypárti elnöke és Bernardo Montenegro, az egyik ellenzéki tagja megerősítette, hogy Révész Tibor is járt Santa Cruzban, de "egyelőre még ismeretlen okból" távozott, és azt az öt embert hagyta hátra, aki közül hármat később agyonlőttek, kettőt elfogtak. Tudomásuk szerint Révész jelenleg Magyarországon tartózkodik.

A La Prensa című lap a megszerzett ballisztikai vizsgálati jelentés alapján azt állítja, hogy a csoport tagjai közül ketten használták a fegyverüket, és összesen öt lövést adtak le, amikor a rendőrség különleges osztaga rájuk tört. A szakértők az április 16-i események után hat nappal, 22-én végezték el a vizsgálatot. A jelentést május 8-án adták át az ügyészségnek.

Az egy folyosón, sorban egymás mellett lévő szobákból Rózsa Floresének az ajtaját berobbantották a kommandósok, és ott 14 lövésnyom volt. Ebből hét Rózsa Flores testét érte, s innen nem volt lövés ellenkező irányba. A mellette lévő szobában az ír Michael Dwyer lakott, aki Montenegro képviselő szerint Rózsa Flores bizalmi embere volt. Az ő szobájában a rendőrök állítólag öt lövést adtak le, s a biztonsági szolgálatra kiképzett ír kétszer tudott visszalőni, de csak a folyosó szemközti falát találta el. A kommandósok itt ötször lőttek.

A következő szoba Magyarosi Árpádé volt; ebben hétszer lőttek a kommandósok. Hat találta el, ötöt ebből Magyarosi a hátába kapott, ennek ellenére a férfi vissza tudott lőni. Az ő lövései sem okoztak kárt a támadókban a tudósítás szerint. Tóásó Előd szobája 14 lövésnyomot mutatott, noha ő a földre vetette magát, és a tarkójára kulcsolta a kezét. Mint ügyészségi vallomásában elmondta, szerinte ennek köszönheti az életét, bár a súlyos verést nem kerülte el.

Az utolsó lerohant szoba Mario Tadicé volt. Ott nem találtak lövésnyomot a La Prensa beszámolója szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását