2024. április 28. - Valéria

A hitelezés és a GDP kölcsönhatásai

A banki hitelezés szigorítása együtt mozog a bruttó hazai termék (GDP) csökkenésével, míg a GDP bővülése a hitelezési hajlandóság növekedését eredményezi - állapították meg a Magyar Nemzeti Bank szakértői.
2009. május 15. péntek 20:25 - HírExtra
A pénteken Budapesten bemutatott jegybanki tanulmányban megállapították, hogy különösen a gazdasági-pénzügyi válság kibontakozása óta szignifikáns a kapcsolat a GDP alakulása és a vállalati hitelezés között. A GDP zsugorodására a bankok szigorodó hitelezési feltételekkel reagálnak. A korábbi időszakokra pedig az volt a jellemző, hogy a hitelintézetek a GDP bővülésével párhuzamosan enyhítették a banki hitelezés kondícióit.

A háztartási hitelezésben - a lakáscélú, illetve a fogyasztási hitelezésben - a jegybanki szakértők nem találtak szignifikáns kapcsolatot a hitelezési sztenderdek, illetve a hitelezési hajlandóság változása és a hitelállomány növekedésének mértéke között.

A tanulmányból kiolvasható, hogy a szigorítások ellenére is további hitelnövekedést lehetett tapasztalni a magyarországi háztartási hitelek nyújtása során. A szignifikáns eredmények hiánya arra enged következtetni, hogy egy olyan felzárkózó gazdaság esetében, mint Magyarország, a banki kínálat mellett a kereslet és gazdasági felzárkózás is szerepet játszik a hitelpiac egyensúlyának kialakulásában - derül ki a jegybanki tanulmányból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását