2024. április 27. - Zita

Assange fenyegetőzik

2011. január 14. péntek 08:25 - HírExtra
Julian Assange azzal fenyegetőzik, hogy Rupert Murdoch médiamágnásról és médiabirodalmáról szóló anyagokat hoz nyilvánosságra abban az esetben, ha vele történik valami rendkívüli. A WikiLeaks portál alapítója a New Statesman című brit magazinnak nyilatkozva kifejtette, hogy a világ legtehetősebb médiamágnásáról szóló anyagok a birtokában lévő "információs bomba" részének tekinthetők. Az anyagok - mint mondta - "biztonsági fájlok", vagyis abban az esetben kerülnek a nyilvánosság elé, ha vele valami rendkívüli történik, például kiadják az Egyesült Államoknak.

Rupert Murdoch News Corporation médiabirodalmához tartozik például a The Times című londoni lap, az amerikai Fox televízió és több más befolyásos sajtótermék, amelyek révén maga Murdoch is roppant befolyással bír Európában és a tengerentúlon is.

Assange alaposan felbőszítette a washingtoni hatóságokat azzal, hogy hírportálja titkosított amerikai diplomáciai táviratok sokaságát szivárogtatta ki. A Wikileaks korábban közölte, hogy nagy amerikai bankokkal kapcsolatos titkos dokumentumokat is közzé fog tenni.

Az Assange védelmét ellátó jogászok szerint valós veszélye van annak, hogy védencük a svédországi kiadatási kérelem jóváhagyása esetén az Egyesült Államokban találná magát, ahol akár súlyos büntetésre is számíthatna. A 39 éves ausztrál férfit december 7-én Londonban tartóztatták le svéd kezdeményezésre kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. Egy londoni bíróság letartóztatása után 9 nappal óvadék ellenében szabadlábra helyezte a vádlottat, aki jelenleg házi őrizetben van egy vidéki kastélyban.

A svéd hatóságok szexuális bűntények elkövetésével vádolják a portálalapítót, de Assange tagadja az ellene felhozott vádakat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását