2024. március 29. - Auguszta

Átalakítják a Régészeti Múzeumot

Ősszel megkezdődhet a Régészeti Múzeum átalakítása Pécsett, miután a Baranya Megyei Önkormányzat erre irányuló pályázata a napokban támogatást nyert a Norvég Alaptól.
2009. május 15. péntek 14:45 - HírExtra
"Az önkormányzat 907,5 millió forintos beruházásához több mint 653 millió forintot ítéltek meg, melynek köszönhetően nemcsak megújul és kibővül, hanem új funkciókat is kap a Széchenyi téren álló, XVIII. században épült, s 1950 óta múzeumként működő ingatlan" - mondta Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke pénteken Pécsett, sajtótájékoztatón.

A kereszténydemokrata politikus beszámolt arról, hogy a 2010 végéig tartó rekonstrukció során az épület alatt új szintet, a földszinten kávézót és teraszt alakítanak ki. Emellett kültéri tárlatok berendezésére is alkalmas kertet építenek, a belső udvart pedig üvegtetővel fedik le, hogy az mintegy száz embert befogadó előadóteremként is üzemelhessen.

Az emeleten öt iroda, könyvtár, rajz-, restaurátor- és fotóműhely, informatikai és régészeti workshop műhely, továbbá időszakos kiállítótér kap helyet - tette hozzá.

Hargitai János kitért rá, hogy a jövőben a régészeti kiállítás mellé helytörténeti gyűjtemény kerül, s mindkét tárlatot a kor követelményeinek megfelelően interaktív elemekkel mutatják be a látogatóknak.

Megjegyezte: az épületben nyit irodát az örökségvédelemmel és a kézműves hagyományok őrzésével foglalkozó Porta Speciosa Egyesület és a Magyar Műemlék- és Épületgondozó Alapítvány. Jelenlétükkel az érdeklődők nemcsak a kiállítási tárgyakat, hanem azok készítésének módját is megismerhetik, lehetőség nyílik továbbá örökségvédők, restaurátorok kézművesek oktatására, képzésére is.

Jan Kennis, Hollandia kulturális attaséja arról szólt, hogy Hollandia lobbizott a megyei önkormányzat pályázatának sikeréért, mert fontosnak tartja, hogy egy ilyen fejlesztés Pécsett, Európa 2010-es kulturális fővárosában valósuljon meg.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere azt mondta: fontos feladatának tekinti az Európa Kulturális Fővárosa beruházásainak felgyorsítását. Megítélése szerint ennek ellenére a nagyprojektek közül csak a közterek és parkok megújításának időbeni befejezésére van reális esély. Nem kizárt, lesz építmény, amelynek átadása a közbeszerzések elhúzódása miatt 2011 elejére tolódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását