2024. április 24. - György

Film ellen tiltakozott a képviselő

Brian De Palma új háborús filmje ellen tiltakozott a washingtoni törvényhozás egy republikánus tagja, amiért az szerinte szégyenteljes képet fest az Irakban szolgáló amerikai katonákról.
2007. november 23. péntek 08:26 - Hírextra

Duncan Hunter, a képviselőház fegyveres erők bizottságának rangidős republikánus párti tagja maró bírálattal illette a filmet az amerikai filmszövetségnek írott levelében. Hangsúlyozta, hogy amerikai hősök áldozták életüket az Egyesült Államokért és Irakért.

"Sajnálatos, hogy a héten mozikba került film irányíthatatlan, a feladatuk ellátására alkalmatlan bűnözőkként ábrázolja az iraki szolgálatot teljesítő katonákat" - írta a képviselő levelében. Duncan szerint De Palma háborús drámája egy elszigetelt esetet dolgoz fel, és hamisan mutatja be az amerikai katonák kollektív erőfeszítéseit.

A neves filmrendező Redacted (Szerkesztett) című alkotása, - amellyel a szeptemberi, 64. Velencei Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendező Ezüst Oroszlán díját - valóságos történeten alapszik. Amerikai katonák 2006 márciusában megerőszakoltak és meggyilkoltak egy 14 éves iraki lányt, majd lemészárolták családját.

A Pentagon, - amely gyakran támogat háborús témájú filmeket - nem kommentálta az alkotást, mondván, hogy ezúttal nem adtak támogatást. A védelmi minisztérium egyes tisztviselői viszont hangot adtak aggodalmuknak, hogy a film az amerikai katonák elleni propagandaeszköz lehet a térségben, és Amerika elleni gyűlöletet szíthat az iszlamisták körében.

Duncan képviselő nem az első bírálója a filmnek. Több filmkritikus már korábban felhívta a figyelmet: a rendezőt heves háborúellenes érzelmei gátolták abban, hogy olyan minőségű filmet készítsen, amilyen például a legendás Scarface (A sebhelyes arcú), The Untouchables (Aki legyőzte Al Caponét) vagy a Carrie volt.

Brian De Palma, - akinek A háború áldozatai című 1989-es filmje szintén arról szólt, hogy egy fiatal lányt amerikai katonák megerőszakoltak - korábban kifejtette: az iraki háború szerinte baklövés, ám az amerikai nagyvállalatoknak rendkívül jövedelmező, a médiának pedig óriási üzlet napi huszonnégy órában tudósítani róla.

Az IMDB filmes portálon olyan vélemény olvasható, hogy a Redacted unalmas "filmes szemét", semmi izgalmas vagy újdonság nincs benne, kár időt pocsékolni a megtekintésére. A Rotten Tomatoes internetes filmkritikai oldalon a háborús dráma csak 46 százalékos pozitív visszajelzési mutatót ért el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását