2024. május 16. - Mózes, Botond

A kormány megvédi a családokat a csődtől?

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) bízik abban, hogy a családok csődvédelmével kapcsolatos kormányzati lépések nem csak egy kommunikációs akció részei.
2009. május 14. csütörtök 15:37 - HírExtra
A KDNP gyanakvással fogadja a kabinet magatartását, amely alapján felmerül az a kérdés: valóban akar e a kormány valamit lépni a családi csődvédelemmel kapcsolatos jogalkotásban, vagy ezt a témát kommunikációs fogásként használja - mondta Bagdy Gábor, a KDNP fővárosi frakcióvezetője azt követően, hogy a költségvetési bizottság nem támogatta a KDNP határozattervezetét.

A javaslat szerint a kormány vállalná, hogy június 15-ig benyújtja az Országgyűlésnek a családi csődvédelemről szóló törvényjavaslatát. Ugyanekkor a szocialista képviselők azt mondták: a magáncsődről szóló törvény szeptemberben az országgyűlés elé kerülhet, és akár gyorsított eljárással tárgyalható.

Félő, hogy a kormány csak időt akar nyerni - mondta Bagdy Gábor, aki úgy vélte, "könnyen lehet, hogy itt (...) bizonyos lobbi érdekek jelennek meg" a háttérben.

Bagdy Gábor kifejtette: a családok csődvédelmének szabályozásában a KDNP elképzelése egy lényeges elemben különbözik a kormányzat jelenlegi elképzelésétől. Mint mondta, bár az igazságügyi tárca korrektül, de szolgai módon próbálja átvenni a nemzetközi gyakorlatban elfogadott szabályozást, ám nem veszi figyelembe a magyar helyzetet. A politikus szerint a családi csődvédelem nem lehet teljes akkor, ha nem kezeli a devizahitelesek helyzetét.

Bagdy Gábor közölte: az IRM javaslata alapján nem kérhetne családi csődeljárást az a személy, akinek a vagyona nagyobb, mint az adóssága. A lakáshitelesek többsége viszont ebbe a helyzetbe van, így rajtuk a kormányzat elképzelése nem segítene - szögezte le Bagdy Gábor, majd hozzátette: az ilyen tartalmú szabályozás azt jelentené, hogy a családnak a lakását kellene eladni, hogy rendezze devizahitelét.

A KDNP szerint ez elfogadhatatlan, hiszen ez esetben sok család veszítené el otthonát.
Azzal kapcsolatban, hogy miért lenne szükség a családi csődvédelem mielőbbi törvényi szabályozására, a politikus azt mondta: KDNP rendelkezésére álló adatok szerint jelenleg 750 ezer devizahiteles van, akiknek 40 százaléka már hónapok óta nem tud fizetni. Ha a kormány nem lép gyorsan és megfelelő módon, akkor őszre már kezelhetetlen lesz ez a probléma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását