2024. április 24. - György

Demszky-Kákosy találkozó lesz a BKV ügyében

Találkozik szerdán délután a főpolgármester és a gazdasági miniszter a BKV finanszírozása ügyében.
2008. április 16. szerda 15:21 - Hírextra
Az MTI kormányzati körökből származó értesülése szerint az alapvetően konzultációs jellegű megbeszélésen Demszky Gábor (SZDSZ) és Kákosy Csaba (SZDSZ) között az egyik fő téma a BKV pénzügyi helyzete lesz, de nem várható a problémák megoldása, hiszen az kormánykompetencia.
A kérdésben Gyurcsány Ferenc az elmúlt napokban többször is határozott véleményt fogalmazott meg, amely szerint 2003-ban megállapodást kötöttek a fővárossal a BKV helyzetének rendezésére, de ezt a főváros nem tartotta be, így nem is támogatja, hogy a főváros 18 milliárd forintos igényét a központi költségvetésből finanszírozzák.

Április 4-én a BKV biztonságos működése, illetve az adósság növekedésének elkerülése érdekében levélben 18,5 milliárd forintos állami többlettámogatásért fordult a fővárosi önkormányzat vezetése a pénzügyi- és a gazdasági tárca, valamint a kancellária vezetőjéhez.

Demszky Gábor az MTI kormányzati forrásokból származó információi szerint, hétfőn telefaxon küldött levélben tájékoztatta a kormányfőt arról, hogy szerinte nem helytálló, ezért nem hagyható szó nélkül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azon televíziós kijelentése, hogy Budapest nem teszi a dolgát a BKV finanszírozása ügyében.

A főpolgármesteri hivatal sajtóirodája által kedden az MTI-hez is eljuttatott levélben Demszky Gábor a kormányfő vasárnapi kijelentésével összefüggésben azon véleményének adott hangot, hogy a miniszterelnöknek nem volt ideje áttekinteni a BKV helyzetéről korábban a kormány tagjainak írt levelüket.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a kormány 2003 óta többször is vállalta a BKV valódi költségeinek elismerését. A cégnek nyújtott 32,5 milliárd forintos állami támogatás azonban reálértéken évek óta csökken, miközben a bér- és az energiaköltségek növekednek. Két éve még a cég költségeinek 30 százalékát fedezte a kormányzati támogatás, ma ez csak a kiadások 25 százalékára elég - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását