2024. május 19. - Ivó, Milán

Bővült az OVB

Kilencről tizennégy tagúra bővült az Országos Választási Bizottság (OVB), az EP-választáson listát állító pártok delegáltjaival kiegészült testület csütörtökön délután tartja első ülését.
2009. május 14. csütörtök 15:43 - HírExtra
Az OVB-be az öt független szakemberen túl azok a pártok küldhetnek az országgyűlési választások után egy-egy delegáltat, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani. A testületbe így három éve az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ, a KDNP és az MDF tudott delegáltat állítani, ám utóbbi nemrég "kiesett", miután megszűnt az országgyűlési frakciója.

Az MDF ugyanakkor önálló EP-listaállítóként újra küldhet delegáltat az OVB-be azokkal a pártokkal együtt, amelyek (20 ezer érvényes ajánlószelvény összegyűjtésével) ugyancsak önálló listát tudtak állítani. A most delegáltak mandátuma az EP-választás eredményének jogerős megállapításig szól.

Azok a pártok, amelyek közös listát állítanak, csak egy tagot küldhetnek az OVB-be. A testületbe nem küldhetnek azonban újabb tagot azok a pártok, amelyeknek az "embere" már ott ül; így a parlamenti pártok képviselőinek továbbra is csak egy delegáltja lesz.
A négy új OVB-tag csütörtök délelőtt tett esküt az Országgyűlésben, míg Novák Előd, a Jobbik delegáltja már április 27-e óta a testület tagja.

Csütörtök estétől így Balog József az MCF Roma Összefogás Párt, Bodor Péter a Magyar Kommunista Munkáspárt, Simándi Erzsébet a Magyar Demokrata Fórum, valamint Szabó Miklós a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt közös delegáltjaként teljes jogú tagja a testületnek.

Az OVB "régi" pártdelegált tagjai közé tartozik Szoboszlai György (MSZP), Bordás Vilmos (Fidesz), Poczkodi Balázs (SZDSZ) valamint Vejkey Imre (KDNP). A testület szakértői tagjai Szigeti Péter (elnök), Halmai Gábor (elnökhelyettes), Fazekas Marianna, Ivancsics Imre és Molnár Miklós.

A június 7-ei EP-választáson a Fidesz és a KDNP, valamint a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt állít közös listát. Önállóan jogosult delegáltat küldeni a választási bizottságokba az MSZP, a Jobbik, az SZDSZ, az MDF, a Munkáspárt és az MCF Roma Összefogás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását