2024. május 24. - Eszter, Eliza

Pettkó: Sólyom ne írja alá az adótörvényeket!

Pettkó András független képviselő arra kéri Sólyom László köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a hétfőn elfogadott adótörvényeket.
2009. május 13. szerda 12:01 - HírExtra
A független képviselő szerdán az MTI-nek azt mondta: az Országgyűlés által hétfőn elfogadott adótörvényeknek a családi pótlékról szóló rendelkezése alkotmányellenes, és a Pénzügyminisztérium szándékosan követett el alkotmánysértést.

Kiemelte: szerdán az államfőhöz fordult azért, hogy ne írja alá a hétfőn elfogadott adótörvényeket, hanem emeljen alkotmányos vétót, és küldje el azt véleményezésre az Alkotmánybíróságnak.

Pettkó András közölte: a hétfőn elfogadott jogszabályok értelmében szeptember elsejétől a családi pótlék adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Ez azt jelenti, hogy ugyan adót nem kell fizetni utána, de a személyi jövedelemadó (szja) alapba bele fog számítani, annak összegét fogja növelni - magyarázta.

Hozzátette: az szja-törvény szerint egy adóév alapján adóznak az állampolgárok. Hangsúlyozta: így előfordulhat olyan, hogy egy adózó állampolgárnak január és április között 1,9 millió forintnyi jövedelme keletkezik, után mondjuk egész évben nincs jövedelme, és a négy hónapnyi, szeptember és december közötti 20 ezer forintos családi pótlékából 14 ezer 400 forintnyi plusz adókötelezettsége keletkezik.

Pettkó András felhívta a figyelmet arra: a jogalkotási törvény kimondja, hogy a jogszabály kihirdetését megelőző időre nem állapítható meg kötelezettség, és ha ez így történik, akkor ez sérti az állampolgárok jogbiztonságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását