2023. december 7. - Ambrus

Római kori fürdőt találtak

A dél-szerbiai Prokuplje városkában, a pravoszláv templom előtti téren hatalmas római kori fürdőt tártak fel a régészek. A B92 független belgrádi rádió híradása szerint az archeológusok akkor bukkantak rá az értékes leletre, amikor munkások a Szent Pr
2008. július 22. kedd 19:15 - Hírextra

Ennek a nagy fürdőegyüttesnek köszönhetően a városka fölkerülhet a római császárság térképére - mondta a rádiónak Julka Kuzmanovic-Cvetkovic régész. Az időszámítás utáni első században épült gyógyhely bizonyítja, hogy ezen a helyen akkor is város állt, Hameum, és a fürdőt az előkelő és gazdag rómaiak látogatták.


"A lelet valóban izgalmas, mert mostanáig keveset tudtunk az antik Hameum városról. Annyit azonban igen, hogy ott római kori település volt, de nem tudtuk eddig bizonyítani" - mondta a régésznő.
A fürdő föltárásával előkerültek a földből agyagedény darabok, csészék, de találtak sírokat is hameumi lakosok maradványaival és ékszereivel.


Valamennyi lelet a városka helytörténeti múzeumába kerül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását