2024. április 16. - Csongor

Egyre kisebbet vágnak a sebészek

A sebészet forradalmat él át,- mondja dr. Verebély Tibor, a Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinikájának sebészprofesszora. Amíg régen az a sebész számított nagynak, aki nagy vágást csinált az operálandó testrészen, ma az a sebészi bravúr, ha minél kisebb ré
2007. szeptember 11. kedd 13:38 - Hírextra

Persze nem csupán divatról, kortünetről van szó, annál sokkal többről. Amíg felnőttek esetében már hosszú évek óta alkalmazzák az úgynevezett laparoszkópos technikát, amikor egészen kis nyíláson keresztül végzik "okos" műszerek segítségével a műtéteket, addig ez a módszer a gyereksebészetben egy évtizedet késett.

A módszert a hazánkból elszármazott bostoni egyetemi professzor, dr. Jakó Géza már évtizedekkel ezelőtt alkalmazta. A mára világszerte elterjedt eljárásban ő jeleskedett, szakmai körökben a lézeres mikrosebészet atyjának is nevezik . Sok beteget operált ezzel az eljárással és több magyar kollegáját is beavatta titkaiba. Itthon nem könnyen talált partnerekre, mivel a szükséges feltételek hiányoztak. Az ilyen műtétekhez különleges, költséges műszerezettség, felszereltség kell, de a beruházás mindenképpen megtérül.

- Miután a felnőtt sebészetben több mint két évtizede végeznek sikeres műtéteket "kulcslyuk" technikával, mára a gyereksebészet is igen gyakran alkalmazza.

Lényegéről elmondja a professzor, hogy igen kis nyíláson vezetik be az operálandó testrészbe azt a különleges optikai eszközt, aminek segítségével már ugyanúgy dolgozik az orvos, mint más, hagyományos esetekben. Az ország minden nagyobb gyermeksebészeti centrumában végeznek már ilyen műtéteket.

Előnyei a felnőttek esetében hamarabb lettek nyilvánvalóvá. A felépülés az ilyen műtétek után sokkal gyorsabb, nem kell sokáig táppénzen tartani a beteget, és az sem utolsó szempont, hogy esztétikailag remekül, szinte heg nélkül gyógyul a seb. Az igazi előnyei, - amelyek gyereknél is rendkívül fontos szempontként jönnek számításba - hogy kevesebb a műtéti szövődmény, a fájdalom, a szövetsérülés. Kisebb a vérzés, a fertőzésveszély, a test egészét nem bontja meg az ilyenfajta beavatkozás.

Egyre nagyobb az igény a "kulcslyuksebészet" iránt, hiszen a betegek és hozzátartozóik ma már jól tájékozottak, maguk kérik a modern eljárásokat. Nem csak szám szerint, műtéti fajta szerint is sok a "kulcslyukon át" történő műtét. Már négyhetes kortól operálják ezzel a módszerrel a csecsemőket, hasi, urológiai, mellkasi, vakbél, gyomorszájszűkület, sérv, lép, vese eltávolítás szerepel többek között a műtéti "menü lapon".

A rohamosan fejlődő sebészet már csaknem túlhaladta ezt az eljárást is, hiszen az egyre újabb műszerek, eszközök kifejlesztése beláthatatlan perspektívát kínál ezen a területen. A közeljövő sebészetében minden bizonnyal új lehetőségeket nyit a robottechnika, már olyan endoszkópos sebészetről beszélnek, cikkeznek a szakemberek, amikor nem kell a "kulcslyukon" sem benézni a sebésznek. Távirányítású műszerek veszik át ezt a szerepet és az ember természetes testrészein át is elvégezhetők lesznek bizonyos beavatkozások.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását