2024. április 26. - Ervin

Elhunyt a híres színész-rendező

Hetvenhét éves korában szívroham következtében meghalt Roger Planchon, az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb francia színházi rendezője, drámaíró és színész.
2009. május 13. szerda 08:45 - HírExtra
Planchon alapította meg még 1952-ben Lyonban a Théatre de la Comédie társulatot, majd 1957-től vezette Villeurbane-ban a városi színházat, amely 1972-től a Théatre National Populaire (Nemzeti Népszínház) nevet viselte. Rendezései közül kiemelkedtek Moliére, Racine, Brecht, Pinter és Ionesco műveinek színpadra állításai, ezekben rendszerint maga is szerepet vállalt. Olyan neves színészekkel dolgozott rendszeresen, mint Jean Carmet, Annie Girardot és Michel Serrault. Halála előtt de Sade márkiról írt darabjára készült és Ionesco Amédée avagy hogyan szabaduljunk meg tőle című művének rendezését fejezte be.

Roger Planchon három nagyfilmet rendezett, a legismertebb az 1998-ban készült Toulouse-Lautrec volt. Filmszínészként is maradandót alkotott, kosztümös szerepben, modern drámákban és krimikben egyaránt. A magyar közönség többek között a Ariane Mnouchkine Moliére-jében, Andrzej Wajda Dantonjában és Henri Verneuil I, mint Ikaroszában láthatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását