2024. április 27. - Zita

Drogtermesztők a bíróság előtt

A vád szerint több éven keresztül hasiskendert termesztett különböző Békés és Csongrád megyei tanyákon az a társaság, amelynek fellebbviteli pere kedden kezdődött el a Szegedi Ítélőtáblán.
2009. május 12. kedd 10:13 - HírExtra
Az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság a termesztést és az értékesítést megszervező elsőrendű vádlottat, a negyven esztendős békéscsabai Csobán Kornélt húsz év fegyházbüntetéssel sújtotta, a többi vádlottra pedig három és hét év közötti szabadságvesztést szabott ki. Az ügy öt vádlott fellebbezése nyomán került a táblabíróságra.

A tárgyalás kezdetén ismertetett elsőfokú ítélet szerint az egyik vádlott Csobán Kornél megbízásából és pénzéből még 1998-ban vett bérbe egy Gyula környéki tanyát a hozzá tartozó földdel együtt. A tanya közelében már ebben az évben a kukoricasorok közé ültetve húsz tő hasiskendert termesztettek. A következő esztendőben már száz tő termett, amit feldolgoztak, és 100 grammonként csomagoltak. Az így kiporciózott kábítószert az elsőrendű vádlott Budapestre szállította, és ismeretlen személyeknek értékesítette.

A következő években az elsőrendű vádlott további földterületeket vásároltatott, ahol újabb hasiskender-ültetvényeket hoztak létre. A különböző feladatokat a vádlottak megosztották egymás között, s - akárcsak korábban - bevonták a munkába Pavelka Józsefet is, akit 2004-ben máig ismeretlen személy vagy személyek meggyilkoltak.

A kábítószer-termesztés hasznából elsősorban a legális munkahellyel nem rendelkező Csobán Kornél részesült, négy év alatt legalább 20 millió forint keresett a tevékenységgel.

2001 nyarán már több száz tő hasiskendert termesztettek eladási céllal. Az üzletnek a nyomozóhatóság vetett véget 2001 októberében. A felelősségre vonás elől az elsőrendű vádlott azonban elmenekült, és éveken át ismeretlen helyen bujkált.

A férfi 2004-ben újra hasistermesztésbe kezdett élettársával közösen Szegvár külterületén. 2004 áprilisától 2006. április 25-ig fóliasátrakban, a tanya melléképületében, valamint a tanya egyik szobájában hasiskendert termesztettek és dolgoztak föl. A kábítószert a vádlott a fővárosban értékesítette. 2006 tavaszán, amikor a nyomozók rajtaütöttek a tanyán, több mint ezer tő kendert foglaltak le.

Az ügyben a táblabíróság előreláthatólag pénteken hoz ítéletet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását