2024. május 4. - Mónika, Flórián

Csintalan: Gyurcsány még most is eltemetheti az MSZP-t

Csintalan Sándorral a szocialista múltról, a gyurcsányista jelenről és az orbánista jövőről beszéltünk.
2009. május 11. hétfő 07:29 - Kőrösi Viktor Dávid

Azért is érdekes ez az alternatív szerveződés, mert a gyurcsányi baloldali liberális irányvonal végül is a lelépése után is markáns maradt.

Az a fajta rekrutáció, amelyről már beszéltünk igaz, az 1994-es választások után elindult, de markánssá csak 2000 után vált. Akkor özönlöttek be ezek a hatalomtechnikusok. Őket zömében Gyurcsány Ferenc hozta, s szerintem fogja is még hozni. Ezzel együtt én – ugyan nem vagyok liberális – a Gyurcsány-féle vonalat semmiféle tekintetben nem tudom baloldali liberálisnak nevezni. Kezdve Gyurcsány publikációitól a politikai praxisáig, a végletekig pragmatista, virtuális politizálásként írható le az irányvonala, ami borzasztóan nárcisztikus. Olyan mint egy amőba. Amikor megalakult az Amőba-hálózat, akkor is nagyon jellemzőnek gondoltam. Ez egy érték nélküli pragmatizmus.

A saját hálózat felépítése mellett Gyurcsány Ferenc tudja, hogy szakítni nem szabad, tudja, hogy a pártalapítványt, pártvagyont, párthálózatokat elvinni nem lehet. Azt az utat folytatja, amelyet annak idején elkezdett: akkor bevásárolták magukat – ő és érdekkörei – az MSZP-be, most meg rájöttek arra, hogy a részvények többségének birtoklása, s a legnagyobb befekteti befolyás kevés, el kell teljesen foglalni a pártot. Miután kevés párttag van el lehet odáig jutni, hogy jószerével az egész tagság egy személyes klientúraként működik.

Elmondható az, hogy Gyurcsány vonalának helyzete stabil, de van még stabilabb állapot?

Gyurcsány Ferenc számára saját magánál fontosabb személy a földön nincs, politikai értelemben sem. Egyfajta szakmai szuverenitást feltételezek és tapasztalok a Bajnai-kormány részéről, de nem csak arról van szó, hogy személyes kliensrendszer működik, hanem arról, hogy a hasonló a hasonlóval állt össze. Amit Bajnai csinál nem azért csinálja, mert Gyurcsány hátulról fogja a fülét. Egyszerűen hasonszőrűek.

Mi a helyzet az MSZP-n belül a baloldaliakkal, illetve azzal az eszmekörrel, amelyben Ön dolgozott?

Fogalmam sincs. Azt látom, hogy körülbelül 2000 környékétől elképesztő mértékben elcsendesedtek, nagyjából egészében szerintem ilyen-olyan eszközökkel a kliensi kapcsolatok alá sorolták őket. Medgyessy Péter a jóléti rendszerváltással 2000 után lényegében elzsibbasztotta, szellemileg lefegyverezte a baloldalt, mindaz zene volt füleiknek. A 2006-os programot meghirdető MSZP-kongresszuson láttam az ott ülő valamikori harcos reformkörösök, demokraták, s egy rohadt szó nélkül fogadtak el választási programot úgy, hogy az a program nem volt leírva, nem volt elolvasható. Gyurcsány előadott egy helyben improvizált víziót, amit megbolondítottak mindenféle látványelemmel, s ezt egy szó nélkül fogadta el a kongresszus. Senki nem állt fel, s nem kérdezte, hogy drága miniszterelnök úr, mikor olvashatjuk el a programot?

Máig nem tudom, hogy ezt a baloldaliak hogyan tudták lenyelni. Ezek az emberek elvesztek A párt számára is, és önmaguk számára is. Ilyen-olyan feladatokkal, ilyen-olyan kedvezményekkel, ilyen-olyan megfélemlítéssel, ezzel-azzal, de le lettek fegyverezve. Amikor a miniszterelnököt jelölte az szocialista kongresszus 2004-ben egy Magyar Nemzet-interjúban megüzentem, hogy Gyurcsány meg fogja ásni az MSZP sírját, s bele is fogja temetni. Erre még most is nagyon komoly sanszot látok.

Miben tartja előremutatóbbnak a Fidesz politikáját?

Lassan nyolc évről beszélünk, amely idején az aktuális kormány úgy muzsikált, ahogy muzsikált. Ezt úgy tette, hogy semmilyen módon nem építkezett az ellenzék konstruktivitására. Ráadásul a 2002-es Orbán Viktor, illetve a Fidesz elleni kampány volt az első, amikor elkezdték kriminalizálni a politikát. Úgyhogy ma egy kicsit mosolygok, amikor a baloldalhoz közelállók azon szörnyülködnek, hogy „jajj Istenem, kriminalizál a Fidesz!”. Arról van szó, hogy volt egy katasztrofálisan rossz kormányidőszak, s van egy ellenzék, amely a kormány hibáit meglehetősen kreatívan ki tudta használni. Egyelőre ennyit tudunk.

Gondolom azért vannak elvárásai egy új kormánnyal szemben…

Erre a kérdésre hosszadalmasan kellene válaszolni, de mondok példákat. Racionális, nemzeti értelemben haszonelvű privatizációs gyakorlatot, nemzeti vagyonnal való gazdálkodást várok, de bízom abban is, hogy belátható időn belül lesz eurónk, fontos a jóval megnyugtatóbb közbiztonság, vagy a vállalkozásbarát környezetet, amely a külföldi tőkére ugyanúgy érvényes, mint a magyar kis- és középvállalkozásokra. Befektető- és vállalkozásbarát közeg kell, minden más ebből következik: a foglalkoztatottság, a munkanélküliség. A magyar társadalom morális állapotára jellemző jegyek, valamint az etnikai és egyéb feszültségek egyik gerjesztője a nagyon magas munkanélküliség. De változást várok az oktatásban is. Összegezve: munka és oktatás.

Szociális háló?

A szociális háló kasszájába szerintem azok se nagyon látnak bele, akik erre hivatottak, én meg még kevésbé, ezzel kapcsolatban azért bizonytalan lennék az elvárásaim megfogalmazásakor. Azt tudom, hogy az erős szociális háló, foglalkoztatottság növekedése, munkanélküliség csökkenése vállalkozásbarát környezetben várható.

A Fidesz személyi állományát és programját jónak tartja a fent említett területek problémáinak kezelésére?

Inkább az attitűdre apellállnék. A Fidesz attitűdje és megközelítési módja alkalmasnak tűnik, jó irányba mutat. Amikor kormányzati pozícióba érnek, nem tudjuk, mit fognak látni a kasszában, egy meglehetősen bizonytalan.

Nem mondom, hogy minden nyilatkozattal egyetértek, sok kérdésben vannak viták, de a Fideszt nem szeretném összekeverni – s nem is keverem össze – a hozzá lojális, vagy legalábbis annak tűnő kommentátorok álláspontjaival. sokan mondanak sok mindent, a politikai döntések a mértékadóak.

Milyennek ítéli a Fidesz szervezeti hatékonyságát? Ma a politikai vezetők – elnök, miniszterelnök – befolyásolják a teljes intézményi struktúrát, lett légyen szó pártról, vagy kormányzatról.

Erre a kérdésre az uniós, majd országgyűlési választások után nagyon határozott választ fogok tudni adni. Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy rendben van, bár nem vagyok a Fideszen belül. A teljesítmény alapján lehet majd megítélni, abba pedig nem látok bele, hogy ebben hol tart a Szövetség. Nem Orbán-rajongóként mondom, de egy meccsnek mikor van vége?

Nyilván, amikor a bíró lefújja...

Így van. Ennek fényében tudom majd megítélni a dolgot, a meccs pedig most kezdődik. Hogy a szervezet hogyan fog működni, az az attitűdökön és beállítódásokon, aktuális viszonyokon is múlik. Az is döntő, hogy ha szép idő lesz a választások napján, akkor a Balatonra mennek-e az emberek szavazás helyett.

Új és új meccsek vannak, amelyekből hol győztesen, hol vesztesen kerül ki az ember. Hogy aztán egyébként az aktuális bajnokságot megnyeri-e az ember, az más kérdés. Egy hét-nyolc éves Gyurcsány-kurzus megmérettetett és úgy néz ki, hogy könnyűnek találtatott. Nagyon úgy néz ki, hogy jön egy Orbán Viktorhoz kötődő időszak, amit majd akkor tudunk minősíteni, ha vége lesz, amikor azt a meccset lefújják. Ez mindenképpen egy új meccs.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását