2024. április 26. - Ervin

Együttműködés a fiatalkori-bűnözés ellen

A gyermek- és fiatalkori bűnözés megelőzése érdekében írtak alá együttműködési megállapodást hétfőn Zalaegerszegen az e témával foglalkozó intézmények és szervezetek.
2008. június 23. hétfő 15:33 - Hírextra

A dokumentumot, amely a közös pályázatok, cselekvési programok gyors megvalósítását célozza, a Zala Megyei Pedagógiai Intézet, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség és a zalaegerszegi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, valamint a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője látta el kézjegyével a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Zalaegerszegi Gyermekotthonában.


Az együttműködők tervei szerint az igazságügyi minisztérium Ne tedd! elnevezésű országos bűnmegelőzési programjának helyi megvalósítása kapcsán pedagógusok és a szociális ellátó szolgálatok dolgozói számára fórumot rendeznek majd a témában.


A gyermekotthon igazgatója az intézményt bemutatva elmondta: a kilencvenes években 16 gyermek volt itt, jelenleg 46 fiatal lakik az épület falai között, de már "várólistájuk" is van. Az ide került fiatalok jelentős része "erkölcsi veszélyzónában élt, ahonnan kimozdíthatók lehettek volna" - tette hozzá Szegedi János.


A zalaegerszegi otthon a szociális tárca által működtetett két magyarországi fiúnevelő intézet egyike. Szakértői bizottság döntése alapján, a gyámhivatal határozatával kerülnek ide olyan gyerekek, akik bűncselekményt követtek el, és akikről azt állapítják meg, hogy ilyen speciális gyermekotthoni ellátásra van szükségük. A jogszabályok értelmében legfeljebb két évet töltenek itt a 10 és 18 év közötti gyerekek.


A zalai megyeszékhelyen működő intézményben többségében 14-16 éves fiatalok vannak, kisebb részük antiszociális viselkedése miatt, míg többségük pszichésen sérült. Az igazgató közlése szerint főként az utóbbi csoportba tartozó gyerekek helyzetén nehéz javítani, ráadásul zömében nagyon rossz szociális és családi háttérrel rendelkeznek, ami a visszaesés veszélyét is magában rejti.


Tiborcz János megyei rendőrfőkapitány elmondta: 2007-ben a Zala megyében ismertté vált bűncselekmények tíz százalékát fiatalkorúak követték el. Ez azért riasztó, mert azt mutatja, hogy a bűnözőknek sajnos van "utánpótlásuk".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását