2024. május 3. - Tímea, Irma

Ma némentből érettségiznek

Ma reggel 8 órától a német nyelvi írásbeli érettségi vizsgákat tartják a középiskolákban. A LIGA Szakszervezetek által meghirdetett országos sztrájk miatt pénteken a Volán társaságok és a BKV járatain a vasúttal párhuzamos közlekedésben elfogadják a vasúti bérleteket és igazolványokat.
2009. május 8. péntek 07:10 - HírExtra
Középszinten 1.019 helyszínen 26.925-en, emelt szinten 49 helyszínen 2.034-en érettségiznek német nyelvből.

Az írásbeli vizsga mindkét szinten négy elkülönülő részből áll.Középszinten a vizsga időtartama 180 perc. Ebből az első rész, az "Olvasott szöveg értése" 60 percet tesz ki, míg a második rész, "A nyelvhelyesség" feladatsor megoldására 30 perc áll rendelkezésre.

Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, végül az "Íráskészség" feladatsor, amelyre 60 percet kapnak a diákok.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, de az egyes feladatok megoldására fordítható idő 70, 50, 30, illetve 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a diákok a feladatok megoldásához mindkét szinten használhatnak nyomtatott szótárt (a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszközt nem vehetnek igénybe).

Az egyes vizsgaösszetevők értékelése mindkét szinten egymástól független, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

A péntekre meghirdetett országos munkabeszüntetés miatt az oktatási tárca arra kérte az intézményvezetőket: az iskola szervezési és infrastrukturális eszközeivel élve támogassák a vizsgázókat, hogy időben eljussanak az érettségire.

A tárca honlapján közzétett tájékoztató szerint a helyközi és távolsági közlekedés lehetősége biztosított: a 24 Volán-társaság és a BKV a sztrájk napján a vasúttal párhuzamos viszonylatokban elfogadja a vasúti bérleteket, igazolványokat, utazási kártyákat.

Javasolják, hogy a menetrendről mindenki érdeklődjön indulás előtt a MÁV-START Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán vagy a helyi tarifával hívható MÁV-DIREKT vonalon, a 06 (40) 49-49-49-es telefonszámon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását