2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ideért a választások bűze

A Külügyminisztériumba kérette szerdán Iklódy Gábor külügyi szakállamtitkár, politikai igazgató az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetét, Ali Reza Irvast; a megbeszélésen az iráni választások után kialakult helyzetről volt szó - tájékoztatta a tárca szóvivője az MTI-t.
2009. június 24. szerda 12:40 - HírExtra
A találkozón, amelyre az EU-elnökséggel egyeztetett közös tagállami fellépés keretében került sor, a politikai igazgató visszautasította azt az iráni vádat, amely szerint egyes EU-tagállamok az iráni elnökválasztással összefüggésben beavatkoztak volna Irán belügyeibe. Hangsúlyozta, az EU-tagállamok joga, hogy az egyetemes demokratikus normák érvényesülésére tekintettel nyilatkozzanak "az aggodalomra okot adó iráni helyzetről" - írta közleményében Mátrai Zsuzsanna.

A tájékoztatás szerint az államtitkár szóvá tette azt is, hogy az iráni hatóságok feladata eloszlatni a választásokkal kapcsolatban Iránban megfogalmazódott kételyeket és biztosítani a véleménynyilvánítás szabadságát.

Iklódy Gábor hangsúlyozta: a tiltakozóknak joguk van a békés demonstrációra, és Magyarországot aggasztják a médiát, a sajtó munkatársait korlátozó intézkedések.
A június 12-i iráni elnökválasztást követően a szavazatok 94 százalékának összesítésére hivatkozva azt jelentették be hivatalosan, hogy a hivatalban lévő elnök, Mahmúd Ahmadinezsád a voksok 64,31 százalékát szerezte meg, míg fő ellenfele, Mir Hoszein Muszavi 32,57 százalék szavazatot kapott.

A vesztes hívei csalással vádolták meg a régi-új elnököt, a fővárosban, Teheránban azóta is utcai zavargások vannak. Hírügynökségi jelentések szerint a tüntetéseknek eddig 17 halálos áldozata van.

Az iráni Őrök Tanácsa június 16-án bejelentette, hogy a vitatott szavazókörökben kész újraszámolni az elnökválasztáson leadott voksokat. Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatollah június 23-án öt nappal meghosszabbította az elnökválasztás lebonyolítását érintő panaszok kivizsgálásának a határidejét. A közszolgálati televízió jelentése szerint Hamenei a legfőbb ellenőrző testület, az Őrök Tanácsa kérésének tett eleget ezzel a döntésével. Az eredeti határidő június 24-én, szerdán jár le.

Az elmúlt napokban több újságírót letartóztattak Iránban és korlátozzák a külföldi tudósítók munkáját is.

Több európai ország, közöttük Franciaország, Svédország és Finnország kedden a külügyminisztériumba kérette Irán nagykövetét, hogy közölje: aggódik az iráni helyzet miatt.

A magyar külügyi szóvivő közleményében kitér arra is, hogy Iklódy Gábor közölte a budapesti iráni nagykövettel: nukleáris kérdésben a nemzetközi közösség mielőbbi érdemi választ vár Irántól konkrét tárgyalási javaslataira. Magyarország úgy véli - olvasható a kommünikében - hogy Iránnak is jól felfogott érdeke az időhúzás elkerülése és a tárgyalási folyamat mielőbbi beindítása, konkrét eredmények elérése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását