2024. április 26. - Ervin

Professzionális hulladékgyűjtés a Balaton Sound fesztiválon

A Balaton Sound látogatói talán nem is gondolják, hogy iparszerűen működő szelektív hulladékgyűjtés és előkezelés folyik a háttérben - mondta Dióssy László, a környezetvédelmi tárca szakállamtitkára pénteken, miután megtekintette Zamárdiban a fesztivál hu
2008. július 11. péntek 18:54 - Hírextra
A szakállamtitkár megnézte a szelektívhulladék-gyűjtőszigeteket, -konténereket, a fesztivál Zöld Infó Pontjait, a hulladék-előkezelőt, sőt maga is kipróbálta egy hulladékgyűjtő hosszú facsipeszét.

A bejárás után elismerően szólt a Zöldövezet Társulás által működtetett rendszerről, és a tapasztalt tisztaságról, amelynek - mint hangsúlyozta - fontos szemléletformáló hatása is a fesztiválon megforduló fiatalok számára.

A Zöldövezet Társulás az Etalon Kft., a Sziget Kft., a Sziget the Line, a Hulladék Munkaszövetség (HUMUSZ) és az Öko-Pannon Kht. összefogásával jött létre tavaly azért, hogy környezetszennyezést minimalizáló hulladékkezelési megoldást nyújtson tömegrendezvények, fesztiválok számára.

Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy ezek a fesztiválok a legnagyobb olvasztótégelyei a a fiataloknak, akik számára a jó közérzet részévé válik a tiszta környezet, környezettudatos magatartásra nevelve őket.

Nagy Tamás, a HUMUSZ civil szervezet elnökének beszámolója szerint a több tízezer fiatalt befogadó, négynapos Balaton Soundon napi 20-40 köbméter hulladék keletkezik, amelynek szelektív gyűjtését és előkezelését egy egész csapat végzi.

A fesztivál területén nyilvános előkezelő üzem működik, ahol az utóválogatást és a bálázást bárki megtekintheti. A szelektíven összegyűjtött hulladék 15 százaléka alkalmatlan csak a továbbhasznosításra - a tapasztaltak szerint.

A Zöldövezet fő támogatója az Öko-Pannon Kht. a fesztivál során szemléletformáló programokkal, játékokkal, a szelektíven gyűjtők megajándékozásával is igyekszik meggyőzni a fiatalokat a hulladékszelektálás fontosságáról. A fesztiválozók például a sörösdobozaikat ajándékokra válthatják a Zöld Info Pontoknál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását