2024. május 17. - Paszkál

Öt éve vagyunk az EU-ban és tíz évas a lemaradásunk?

Magyarország az utóbbi öt évben legalább tíz esztendőnyi lemaradást halmozott fel a gazdaság és a demokratikus politikai intézményrendszer működtetése terén, így ebben a tekintetben Magyarország távolodott leginkább az uniótól.
2009. május 2. szombat 07:28 - HírExtra
A Konrad Adenauer Alapítvány, a Hanns Seidel Alapítvány és az Andrássy Gyula Németnyelvű Egyetem Magyarország uniós tagságának 5. évfordulója alkalmából rendezett szimpóziumán a volt külügyminiszter kiemelte: Magyarország gazdasági növekedési üteme az utóbbi időszakban messze elmaradt az unió átlagától, és a jogállamiság, a demokratikus szabadságjogok érvényesítése tekintetében is rosszul szerepelt. Ezenkívül csökkent a magyar társadalomban az uniós csatlakozás elfogadottsága is - folytatta.

Beszédében kitért arra, hogy Magyarországon elterjedt az "Európaszakepszis", és újdonság, hogy Európai Unió-ellenes politikai párt is alakult. A társadalom túlnyomó többsége ugyanakkor meg van győződve arról, hogy a jelenlegi gazdasági válságból kilábal a világ, és vele együtt az ország is - tette hozzá.

Ez azonban csak "egy mélyebb európai uniós integrációval, egy erősödő Európával", valamint a magyarországi korrupció és a "mérhetetlen bürokrácia" visszaszorításával érhető el. Az is tisztán látszik, hogy a gazdasági irányításban a "neoliberális korszaknak vége", a gazdasági folyamatok szabályozása és ellenőrzése terén pedig növelni kell a az állam szerepét - mutatott rá.

Martonyi János szólt arról, hogy az egész világot érintő problémák megoldásában az Európai Uniónak is részt kell vállalnia, így egyebek mellett az ivóvíz utánpótlása, a globális felmelegedés és a hosszú távú energiaellátás kérdéseire megfelelő választ kell adnia. A legfejlettebb húsz országot tömörítő G-20-ak utóbbi tanácskozásain fény derült arra, hogy "bajban vagyunk, és együtt vagyunk a bajban", s a kölcsönös egymásrautaltság miatt ezeket a problémákat közösen kell megoldani.

A volt külügyminiszter annak adott hangot, hogy "a következő öt év az Európai Unió integrációja szempontjából jelentős lesz", mert még az idén érvénybe kell lépnie mindkét lisszaboni szerződésnek. Ennek keretében meg lehetne teremteni a közös energiapolitika infrastrukturális hátterét, fejleszteni lehetne az egységes energiapiacot, és tovább lehetne lépni a közös biztonságpolitika terén is.

Hans Kaiser volt német államminiszter ünnepi beszédében utalt arra: az 1989. május 2-i elektromos határellenőrzés megszüntetésével, majd az 1989 augusztusában az osztrák-magyar határon megrendezett Páneurópai Piknikkel Magyarország jelentősen hozzájárult a két Németország újraegyesüléséhez, "amiért a németek hálásak a magyaroknak".

Megfogalmazása szerint Magyarország kifejezetten "európéer ország", amely sajátos színt képvisel az unióban, a tagállamok nemzeti sokszínűsége pedig az unió erősödését eredményezheti. Hozzáfűzte: Európa történetében régen volt ilyen hosszú háborúmentes időszak, ez is hozzájárulhat egy későbbi fellendüléshez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását