2024. május 17. - Paszkál

Hiller hibája a sztrájk?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felelőtlennek tartja Hiller István magatartását, azt, hogy az oktatási tárca vezetője nem hajlandó leülni tárgyalni a pénteki sztrájk idején még elégségesnek tekinthető szolgáltatásokról - közölte Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke szerdán az MTI-vel.
2009. május 6. szerda 15:39 - HírExtra
Kerpen Gábor úgy fogalmazott: arra hajlandóak lettek volna, hogy "alapból" ne utasítsák el azt az igényt, hogy ne akadályozzák a német írásbeli vizsgák lebonyolítását. Ez azonban egy tárgyalásos folyamat, amihez az kellett volna, hogy Hiller István leüljön tárgyalni - tette hozzá.

Az érdekvédő szerint Hiller István magatartása, az, hogy nem ül le egyeztetni, arra utal: eltűnt a kormány minimális szociális érzékenysége is, az a képessége, hogy a társadalmi partnereket komolyan vegye.

Az MTI kérdésére Kerpen Gábor azt mondta: annak nagyon kicsi a valószínűsége, hogy valaki ne tudja megírni a német érettségit. Ehhez az kell, hogy az igazgató német szakos legyen, és ne legyen tíz olyan pedagógus, aki nem sztrájkol. Ennek az esélye azonban nem nulla - jegyezte meg.

A szakszervezet elnöke elfogadhatatlannak nevezte a tárca honlapján közzétett tájékoztatót, amely - mint mondta - egyoldalúan a sztrájkról való "lebeszélésről" szól, s tévesen állítja, hogy az igazgató mérlegelheti rendkívüli tanítási szünet elrendelését. A PDSZ szerint ebben az esetben az igazgatónak nincs joga rendkívüli szünetet elrendelni.

Kerpen Gábor a sztrájkba bekapcsolódó intézmények számáról péntek délutánra ígért tájékoztatást. Előzetesen azt mondta: a közoktatás lesz az az ágazat, ahol várhatóan a legnagyobb lesz a részvétel.

Kifejtette: a PDSZ abban érdekelt, hogy egységes sztrájk legyen a közoktatásban. Mint hozzátette, sajnálattal látták, hogy a Pedagógusok Szakszervezete arra hívta fel tagságát: ne sztrájkoljanak. "Elhűlve" olvastuk az erről szóló híreket - mondta, hozzátéve: ha a jelenlegi helyzet nem ad okot az érdekvédelemre, akkor mi adhat.

Kitért arra is: a péntekre országos sztrájkot meghirdető LIGA Szakszervezetek álláspontja az, hogy erőteljesebb fellépésre is szükség van a tárgyalásokkal párhuzamosan.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását