2024. május 5. - Györgyi

Kosárfonás, íjászat - itt a hosszú hétvége!

Országszerte színes programokkal várják az érdeklődőket május elseje alkalmából. A HírExtra cikkéből az is kiderül, hogy más országokban létezik-e egyáltalán a munka ünnepe.
2009. május 1. péntek 08:41 - Kővári Adrienn
Egy újabb hosszúhétvége elé nézünk, remélhetőleg jó idő lesz, így ismét szabadidőnk összes percét a kellemes levegőn tölthetjük. Ráadásul most a május elseje is ránk vár, bővelkedik programokban ez az ünnep. A HírExtra kutakodott egy kicsit, hogy milyen érdekesebb események várnak ránk idén, amik miatt érdemes lesz kimozdulni otthonról.

Elsősorban lakóhelyünkön nézzünk körbe, hiszen minden város, falu idén is készül majálisokkal, búcsúkkal. Ilyenkor kipakolnak az árusok, bazárosok, jobb esetben még körhintákat is hoznak magukkal. A gyerekek imádják ezeket a szórakoztató programokat.

Kosárfonás, patkolás, fafaragás

Több vidéki faluban, városban is rendeznek olyan családi programokat, amikor a népi szokásokkal ismerkedhetnek meg közelebbről az emberek.

A Váctól nem messze lévő Seholsziget Élményparkban is hasonlókbanrésze annak, aki kilátogat a színes programokra, amikre már tíz órától várják az érdeklődőket. Lehet majd kézimunkákat készíteni, a gyerekeknek fát faragni, de szerveznek még lópatkolást is. Emellett vár még az emberekre birkanyírás, lovasbemutató és bográcsozás is.

A szentendrei skanzen is hasonló programokkal készül a hosszú hétvégére. Szintén kézműves programokat szerveznek, viszont újdonságokkal is várják az embereket. Több műhelyben is elsajátíthatnak az érdeklődők különböző háztartási praktikákat. Ugyanis most nem a semmiből fognak valamit megteremteni, hanem a meglévő eszközök várnak átalakításra. Megtanulhatják a kilátogatók a stoppolást, a folttalanítást, az újrafestést, de akár a kenyér újrahasznosítását is.

Ha valaki mégis inkább szórakozni szeretne, az sem fog unatkozni, ugyanis sportversenyekre is várják a résztvevőket. Akinek még ez sem lenne elég, az megcsodálhatja, amint beindítják a vízimalmot a skanzenben.

Ha a fővárosban tartózkodunk, akkor érdemes kilátogatni a Városligetbe, mert ott mindig érdekes programok várják a kíváncsi embereket.

Csendesebb kiruccanások

Aki inkább szolidabb ünneplést szeretne, az kedvére válogathat a különböző szállodák, wellness központok ajánlatai között, ugyanis sok helyen kedvezményekkel, és apróbb programokkal, meglepetésekkel várják a látogatókat a hosszú hétvégén.

A vidéki fogadók is nagy érdeklődésre számítanak. Nem egy akad, aki különböző népi foglalkozásokkal kecsegtet: lovas bemutatók, íjászat, kosárfonás.

Hol, hogyan ünneplik a május elsejét?

Európa szerte megünneplik a munka napját május elsején, így tesznek az Egyesült Államokban, de még Kínában is.

Hozzánk hasonlóan például még Németország, Olaszország, Horvátország, Ausztria, Franciaország és Svédország ünnepli a munka ünnepét május elsején.

Az Egyesült Államokban nem ezen a napot tartják a munka ünnepét, hanem szeptember első hétfőjén. Érdekes, hogy ha ez a nap hétvégére esik, akkor vagy pénteken, vagy hétfőn tartják meg, hogy mindenképp munkaszüneti napnak felelhessen meg.

Kína nem bővelkedik a munkaszüneti napokban, de a munka napját ők is megünneplik, ráadásul ez három napig tart, május 1-től egészen május 3-ig. Angliában is másként ünnepelnek, náluk a munkaszüneti nap május első vasárnapjára esik, és az azt követő hétfőre.

Japán Aranyhét

Érdekes, de Japánban nem létezik a munka ünnepe, de nemcsak ezen a napon, hanem az év többi részén sem. Viszont náluk is bővelkedik fontos eseményekben a május. Harmadikán ünneplik az Alkotmány napját, ugyanis 1947-ben született meg a japán alkotmány. Május 4-e munkaszüneti nap náluk, bár 2007 óta ezen a napon tartják a növények ünnepét. Ötödikén viszont gyereknap van a japánoknál. Érdekes, de igazából ezen a napon a fiúkat ünneplik, míg május harmadikán a lányokat. Mivel ez az ünnep sorozat sokszor egy hétig is eltart a hétvégékkel együtt, így ezt szokás Aranyhétnek nevezni.

Vannak olyan országok, akiktől jó lenne tanulni, hiszen nálunk ha hétvégre esik az ünnepnap, akkor az egyébként is munkaszüneti nap. Míg ezzel szemben egyes országok akkor is kiadják valamelyik napot szünnapnak. Ennek itthon is sokan örülnének, bár most nem lehet okunk a panaszra, hiszen egy hosszú hétvégével összekötve érkezett meg idén a május elseje.

Most már csak el kell dönteni, hogy mit is kezdjük ezzel a sok szabadidővel. Ha nem kell dolgoznunk, akkor mindenképp érdemes kilátogatni az érdekes programokra, hiszen abból idén bőven lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását