2024. április 27. - Zita

Május 1. - a Nagy Átverés

Boldog tudatlanság – talán ezzel a kifejezéssel lehetne leginkább leírni a rendszerváltás előtti május elsejéket. Mosolygós tömegek egy hanyatló országban.
2009. május 1. péntek 08:30 - Pénzes Dávid
A Kádár-érában az év vitathatatlanul legnagyobb ünnepe május elsején jött el. A szocializmust építő lelkes nép mosolytól és munkától pirult arccal vonult ilyenkor ki a városok nagy tereire, hogy együtt élvezze a szabadság örömét, hogy zsákbanfutással és lepényevéssel múlassa Magyarország boldog ege alatt az időt.

Május elseje lényege azonban éppen e mondatban volt elrejtve. Mert a szocializmust csupán névleg lehetett annak nevezni,valójában kommunista diktatúrát takart. Ilyenformán nem épített itt senki semmit, csak rombolt: ipart, mezőgazdaságot, társadalmat és emberi lelket - mi több, magát a jövőt.



Teljes gáz


A munkáskezek, melyek május elsején brigádokba tömörülve tűntek fel a tereken kényszergyárakat húztak fel, amikben olyan termékeket készítettek, amiket nem lehetett jó pénzért a világpiacra dobni, csak a szocialista törzsközösség országaiba erőszakolhatták a boltok koszos polcaira. A fogyasztói igénytelenség megteremtésével lehetett csak eladni azokat a minőségen aluli árukat, amikkel a magyar ipart próbálták életben tartani.

A „vas és acél országának” skizofrén gondolata, azaz az erőszakos nehézipari szerkezetváltás padlóra küldte a két háború közt kiválóan teljesítő agrárországot. A sokszor iskolázatlan, mezítlábas gyerekekből lett kommunista vezetői réteg szakmailag teljesen alkalmatlan volt egy ország vezetésére. Így lehetett, hogy a gyakorlatilag nemlétező ásványkincseinkre acélkohók és vasgyárak épültek, a kiválóan képzett földművelőket pedig szürke gyárakba terelték.

Hitelből mosolyt


Az életszínvonal-politika
A klasszikus kádárizmusnak rendszerelvévé vált, hogy az életszínvonalat a fölé a szint fölé emelje művi beavatkozással, amely szint az ország gazdasági teljesítményéből "természetesen" adódott volna. A kádárizmus politikai kockázatot érzett az olyan életszínvonalban, amelyet nem emelnek a teljesítményből adódó szint fölé. Ezt szolgálta a hatvanas években a beruházási ütem visszafogása és a nehézipari kapacitás egy részének "életszínvonal-termelésre" való átállítása, a hetvenes években a a Nyugat felé való eladósodás.
Az ország mezőgazdaságát tehetségtelen vezetőink az erőltetett államosítással teljesen tönkre tették, a belőle élőket az éhhalál szélére juttatták. A Kádári-konszolidációnak nevezett korszak ugyan megpróbálta a gazdasági szerkezetet optimálisabbá tenni, ez azonban az örökös hozzá nem értés miatt eleve kudarcara volt ítélve. Egy dolgot tehetett, pénzért vett látszatot teremtett.

Külföldi hiteleket vett fel azért, hogy a nép nyugalmát biztosítsa, hogy mindenkinek legyen pénze és boldogan érezze, van értelme a munkájának. Erről szólt valójában a május elseje is. Meg kellett adni a népnek a cirkuszt és a kenyeret, ráadásul éppen a munka ünnepén. Milyen cinikus is tud lenni a történelem: a munka ünnepén a dolgozók éppen azt a munkát ünneplik, aminek építő jellege aligha volt.

Integető elvtársak


A budapesti Felvonulási tér (ma 56-osok tere) adott helyet központi átverésnek. Itt jelentek meg a legfőbb tréfamesterek, Kádár, Losonczi, Apró és egyéb elvtársak, akik visszafogott örömmel integettek az istenadta népnek. Százezrek jelentek ilyenkor meg látszólag önként és dalolva, ami természetesen nem volt igaz. A gyárak dolgozói ilyenkor kötelezően vonultak ki, hiszen a tömeg látszata erőt sugároz. A lufi, mely a fiatal izzadtarcú munkáslányok kezében lebegett, jól szimbolizálta az ország teljesítményét. A látszat szép és színes, míg belül csak üresség tátong.

Persze aki fiatalon vett részt e szép napon, annak a vattacukor édes íze, a lobogó zászlók a szélfútta látványa, a gomolygó embermassza ingergazdag környezete, a napfény és a nyárvárás hangulata maradhatott meg. Nekik nosztalgia minden május 1, visszasírni való emlékkavalkád. Ezt már elvenni nem lehet, újra élni viszont szerencsére nem kell.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2009. május 2. 16:52
Akkor még volt elfogadható életszínvonal és létbiztonság.Most is vesznek fel hiteleket és jelenleg mi van? NIHIL,KIÁBRÁNDULTSÁG,SZÉTPRIVATIZÁLT KÖZVAGYON! Pénzes Dávid egy nagyon buta ujságíró,akinek fogalma sincs az akkori közhangulatról ,más különben nem hordana össze ennyi zagyvaságot!
vinjud
2009. május 1. 16:15
Az a helyzet ,hogy Május 1-e akkor tényleg a Munka ünnepe volt, az embereknek volt hol dolgozni most viszont nincs, egyre több ember kerül az utcára és igen mondhat bárki , bármit akkor az emberek éltek, élték az életüket, most meg senki sem tudja mire ébred holnap, hisz lassan már nem lesz miből kifizetni a sok-sok adót, és egyre újabb és újabb adót amit mivel még mindíg nem elég, beszednek az emberektől. Szerintem még mindíg jobb volt az hogy az embereknek volt jövedelmük, megtudtak élni, sőt munkakötelezettség volt, nem úgy mint most, hogy lassan már egy gyár sincs a városban mert az összeset eladták, a mezőgazdaságról ne is beszéljünk hisz már az sincs , mert azt is tönkretették, és most hogyan tovább, hogy fognak az emberek megélni, mert szerintem most már teljesen reménytelen, és egyre reménytelenebb lesz.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását