2024. április 25. - Márk

Sólyom részvétét fejezte ki a királynőnek

Sólyom László köztársasági elnök részvéttáviratot küldött Beatrix holland királynőnek a királyi család ünnepén, Apeldoornban történt tragikus esemény miatt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2009. április 30. csütörtök 23:04 - HírExtra
Csütörtök kora délután egy autó hajtott a holland királynő részvételével rendezett felvonulás nézői közé, az uralkodócsaládot szállító nyitott busz irányába, és halálra gázolt négy embert, további tizenhármat pedig megsebesített. A nézők Beatrix királynő és családjának bevonulását nézték a monarchia tiszteletére hagyományosan április utolsó napján tartott ünnepségen, a közép-hollandiai Apeldoornban.

A királyi családból senki sem sérült meg. A ünnepséget azonban megszakították, a tervezett további eseményeket törölték.

Ügyészségi illetékesek délután megerősítették, hogy feltételezésük szerint a nagy sebességgel közeledő fekete Suzuki Swift szándékosan hajtott a királyi családot szállító járművek, az uralkodót vivő, nyitott tetejű busz felé.

Április 30. ünnepnap Hollandiában, több mint fél évszázada ekkor tisztelegnek a királyi család előtt a néhány éve elhunyt Julianna anyakirálynő születésnapjának apropóján. A királynő minden évben más városban ünnepli ezt a napot.

A királyi ház közleményt adott ki, amely szerint az uralkodócsaládot sokkolták az apeldoorni események.

A merénylőről egyelőre annyit tudni, hogy nem külföldi, nem büntetett előéletű, és nem voltak eddig pszichológiai problémái sem. Az ütközéskor súlyosan megsérült, de holland sajtóértesülés szerint maga mondta a rendőröknek, hogy szándékosan hajtott a tömegbe.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sokkolta Hollandiát az az autós támadás, amelyet egy büntetlen előéletű helyi állampolgár csütörtökön követett el a királyi család ünnepén részt vevők ellen Apeldoornban. A 38 éves férfi nagy sebességgel hajtott a nézők közé, az uralkodócsaládot szállító nyitott busz irányába, és halálra gázolt négy embert, további tizenhármat pedig megsebesített.

A történtek után országszerte azonnal leállították az ünnepségeket. Beatrix királynő és Jan Peter Balkenende miniszterelnök közleményben adtak hangot megdöbbenésükről. Még a politikai pártok is megkurtították erre a napra tervezett kampányrendezvényeiket a közelgő európai parlamenti választásokhoz. Balkenende úgy fogalmazott, hogy át kell gondolni a monarchia ünnepnapjának jövőjét.

A merénylőről egyelőre annyit tudni, hogy nem külföldi, nem büntetett előéletű, és nem voltak eddig pszichológiai problémái sem. Az ütközéskor súlyosan megsérült, de holland sajtóértesülés szerint maga mondta a rendőröknek, hogy szándékosan hajtott a tömegbe.

A halálos áldozatok kilétét egyelőre nem közölték. A sérültek között a sajtójelentések szerint egy rendőr és egy katona is található, valamint egy értelmi fogyatékosokat is foglalkoztató zenekar négy tagja.

A királyi családból senki nem sérült meg. A família tagjait azonnal helyi rezidenciájukba menekítették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását