2024. április 24. - György

Az ukránok nekiestek Petőfinek

Ungváron vasárnap virradóra ismeretlen tettesek fehér festékkel öntötték le Petőfi Sándor szobrát. Az Ukrajnai Magyarok Demokratikus Szövetsége (UMDSZ) feljelentést tett az ügyben.
2009. március 15. vasárnap 10:15 - HírExtra
A magyar nemzet költőjének egész alakos szobra Ungvár központjában áll a róla elnevezett téren, néhány méterre attól a helytől, ahol az a fogadó állt, amelyben Petőfi 1847 júliusában megszállt. Ferenci Béni alkotását a Magyar Köztársaság ajándékozta Ungvárnak. A szobrot 1990. szeptember 29-én együtt avatta fel Göncz Árpád magyar és Leonyid Kravcsuk ukrán államfő.

Az ungvári Petőfi-emlékműnél vasárnap délután tartja március 15-i megemlékezését a város és a környék magyarsága a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének (MÉKK) szervezésében.

A Petőfi-szobor meggyalázása egy hét leforgása alatt a harmadik eset, amikor magyar emlékművet ér atrocitás Kárpátalján. A múlt hét végén ismeretlenek súlyosan megrongálták, önkényuralmi jelképekkel és magyarellenes jelszavakkal mázolták be a honfoglalási emlékművet a Vereckei-hágón. Ezzel egy időben Munkács határában valakik összetörték az 1849-es podheringi csata emlékét megörökítő obeliszk ruszin nyelvű emléktábláját.

A magyar emlékjelek elleni támadások egybeesnek a néhány napig létezett Kárpát-Ukrajna 1939. március 15-i kikiáltásának 70. évfordulójára emlékező kárpátaljai rendezvénysorozattal, amely Ungváron zárul vasárnap este a szélsőséges Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) megemlékezésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását