2024. április 25. - Márk

Drágul a parkolás a fővárosoban

Átlagosan csaknem 30 százalékkal drágulnak június 1-jével a 2001 óta változatlan parkolási díjak, kibővítik a fizetőövezeteket, és családonként csak két kerületi parkolási engedélyt adnak ki, ebből az egyikért a teljes ár felét kell fizetni - rögzíti a Fővárosi Közgyűlés által csütörtökön csaknem egyhangú szavazással elfogadott rendelet.
2009. április 30. csütörtök 14:07 - HírExtra
Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes előterjesztői kiegészítésében rámutatott, hogy az ésszerűségre és az átláthatóságra való törekvés jellemzi az új parkolási stratégiát.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kaotikus parkolási rendszer gyökeres reformjához vezető első lépést tették most meg. Megjegyezte, hogy hónapokon át több lépcsőben, széles körűen egyeztettek a civil szervezetekkel, a kerületekkel és a szakhatóságokkal a rendszer megújításáról. Felhívta a figyelmet arra, hogy a város élhetősége szempontjából fontos eszköz a parkolás szabályozása. Jelezte, hogy a parkolási rendszer hatékonyságának javítása érdekében országgyűlési képviselőként jogszabály-módosításokat szorgalmaz, például a mozgáskorlátozottak várakozási engedélye kiadásának szigorítása érdekében. A főpolgármester-helyettes a parkolási rendszer iránti lakossági bizalom visszaszerzése felé vezető lépésnek tartja azt, hogy a bevételek (3-5 milliárd forint) felhasználását 10, döntően civil szervezetre bízzák.

A BKV csaknem 300 forintos jegyárához igazított parkolási díjak maximuma a korábbi 430 forintról 580 forintra növekszik óránként. A legalacsonyabb 115 forintos díj pedig 145 forintra drágul. Az egyeztetéseken a kerületek ennél nagyobb mértékű emelést is javasoltak. Szorgalmazásukra a belső, frekventáltabb városrészeken esténként tovább kell majd parkolási díjat fizetni.

Egerfai József (MSZP) helyszíni javaslatára a XIII. kerület rakparti részeire is kiterjesztették a fizetőövezetet, ahol jelenleg P+R parkolórendszer van. Hagyó Miklós ennek kapcsán megjegyezte, hogy a következő két évben közel kétezer új P+R parkolóhelyet létesítenek Budapesten. A főpolgármester-helyettes befogadta előterjesztésébe Pokorni Zoltán (Fidesz) XII. kerületi polgármester azon javaslatát is, hogy a városrész is a magasabb díjfizetési zónába kerüljön. Szatmáryné Ja:hl Angéla (Fidesz) javaslatára pedig a bécsi modellhez hasonlóan 20 perces ingyenes várakozást biztosítanak napközben az áruszállítást végző járműveknek. Wintermantel Zsolt (Fidesz), megerősítve, hogy a koncepció számos pozitív dolgot tartalmaz, úgy vélte, hogy még van lehetőség arra, hogy továbbfejlesszék azt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását