2024. május 22. - Júlia, Rita

Kóka is sáros Hankook-ügyben?

A főügyészséghez fordul Dorkota Lajos fideszes képviselő, hogy kivizsgáltassa: terheli-e felelősség Kóka János volt gazdasági minisztert azért a veszteségért, amelyet szerinte a dunaújvárosi önkormányzat szenvedett el a Hankook gumigyár létesítéséhez kapcsolódó földértékesítés során.
2009. április 29. szerda 18:07 - HírExtra
Az ellenzéki politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a dunaújvárosi önkormányzatot egyes becslések szerint mintegy 600 millió forintos kár érte a beruházáshoz kapcsolódó 22 hektáros földértékesítés miatt.

Az önkormányzat az érintett területet értékén alul apportálta egy magántársaságba, a Pentele Kft.-be, amely rá egy hétre jelentős haszonnal továbbértékesítette azt. Dunaújváros közgyűlése, a szervezeti és működési szabályzatot módosítva, a szocialista polgármestert, Kálmán Andrást bízta meg a földértékesítési eljárás lefolytatásával - mondta a képviselő.

Dorkota Lajos közölte: 2007 márciusában feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a 22 hektárnyi föld áron alóli értékesítésének gyanúja miatt. A feljelentés után a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Két év elmúltával a Fejér Megyei Főügyészségnél alapos gyanú merült fel, hogy "mégsem korrektül, demokratikusan és gazdaságilag elfogadható módon történt ez az ingatlanügy, ez az ingatlanpanama" - fogalmazott a politikus. Hozzátette: mivel a polgármester egyben szocialista országgyűlési képviselő is, az ügy átkerült a Központi Nyomozó Főügyészséghez.

Dorkota Lajos szerint Kóka János akkori gazdasági miniszter felelősségét is vizsgálni kellene a földértékesítéssel összefüggésben. Hozzátette: ezt kérni is fogja a főügyészségtől.

Az ellenzéki politikus szerint színesíti az ügyet, hogy a dunaújvárosi mellett a rácalmási önkormányzathoz tartozó területet is eladtak. Így a Hankook, illetve a beruházó központja Rácalmáson van, Dunaújváros ezért elesik az iparűzési adótól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását