2024. április 25. - Márk

Cigány szokás szerint temették el a meggyilkolt romát

Református gyászszertartással, cigány szokás szerint zeneszó kíséretében vettek végső búcsút a tiszalöki gyilkosság áldozatától, Kóka Jenő 54 éves gyógyszergyári gépkezelőtől a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros köztemetőjében szerdán.
2009. április 29. szerda 17:28 - HírExtra
A tiszalöki temetőben több mint ezer ember búcsúzott el az áldozattól, köztük a kormány képviseletében Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Teleki László roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott. A parlamenti pártok képviselői és a cigány szervezek vezetői is ott voltak a temetésen. Így Juhász Ferenc az MSZP-től, Béki Gabriella, Gusztos Péter, Gulyás József az SZDSZ-től, Farkas Flórián a Fidesztől, valamint Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat és Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke is. Ugyancsak lerótta kegyeletét a koporsónál Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány.

Kóka Jenőt április 22-én este, éjszakai műszakba indulása előtt, háza udvarán lőtte agyon egy lesben álló ismeretlen. Korábban Tatárszentgyörgyön egy 5 éves kisfiút és 27 éves édesapját, míg Nagycsécsen egy 40 éves nőt és 43 éves férfi testvérét gyilkolták meg, miután felgyújtott lakásukból menekültek.

A szertartáson a Száztagú Cigányzenekar tagjai zeneszóval búcsúztatták Kóka Jenőt, majd Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese hirdetett igét.

A főpap különösen fájdalmas esetnek nevezte a történteket, kiemelve: emberi szándék, rossz indulat keltette vihar tört az országra, s beköltözött a félelem az emberi lelkekbe. Az esperes ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem felesleges a jó szándékú emberek összefogása, mert együtt tenni kell a helyzet kezeléséért a hasonló esetek megelőzéséért. Gaál Sándor azt mondta, nem szabad megengedni az erőszak eluralkodását, hagyni, hogy az élet ellen esküdött erők jussanak hatalomhoz.

Iványi Gábor metodista lelkész azt mondta: tombol a vihar az emberek felett, de nem a természet kiszámíthatatlansága, hanem emberi gondolkodás áll a kioltott életek mögött és megjegyezte: már nem először kell Magyarországnak és a cigányságnak kivégzett emberek koporsója mögött állni.

A tiszalöki cigányság felkérésére mondott beszédében Iványi Gábor ismételten bocsánatot kért a cigányság ellen elkövetett bűncselekmények miatt. Gyáva, bujkáló embernek nevezte a támadás elkövetőjét, majd feltette a kérdést: miért Kóka Jenőt és nem őt ölte meg az elkövető és ha úgy gondolja, hogy jót cselekedett, miért nem áll a nyilvánosság elé.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter az MTI-nek azt mondta: a demokrácia ellen történt a támadás, ezért a lehető legrövidebb időn belül le kell csapni a gyilkosokra és a törvény teljes szigorával kell eljárni, mert csak így kaphat elégtételt a család és a magyar társadalom.

Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a temetés szembesít a szélsőséges eszme ámokfutásával, ezért összefogásra van szükség. A parlamenti politikának felül kell emelkednie a kérdés kezelésében, mert a romák elleni támadás nem cigányügy, hanem össztársadalmi kérdés. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: "aki egy embert ment meg, az a világot menti meg, aki egyet megöl, az a világot öli meg. Ezért ma gyászol az egész roma társadalom, mert a náci eszme ötödik áldozatát temetik.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke azt mondta: "Kóka Jenő a cigány népirtás újabb áldozata Magyarországon, az Európai Uniós és NATO tagállamaiban. Ezért imádkozik, hogy az Isten mentse meg Magyarországot az önpusztítástól és a cigány embereket az újabb holokauszttól".

Gusztos Péter gyalázatnak nevezte, hogy temetéseken kell szolidaritást vállalni a cigányság mellett, de örömét fejezte ki, hogy a rendőrség minden korábbinál nagyobb erővel próbálja felderíteni a támadókat.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes országgyűlési képviselő az MTI-nek azt mondta: a társadalom félelemben éli mindennapjait az elmúlt évtizedek legsúlyosabb bűnügyei miatt. Ezért a lehető legrövidebb időn belül eredményt kell felmutatni a rendőrségnek mert ha ezt nem teszi, alkalmatlanságukat bizonyítják a feladatra.

Bencze József országos rendőrfőkapitány úgy fogalmazott: azért vesz részt a temetésen, hogy megnyugtassa a hangulatot, és a rendőrség mindent megtesz, hogy elfogja a tetteseket, valamint részvétét fejezi ki a családnak. Közölte azt is, a közeljövőben valamennyi megyei főkapitányságot felkeresi és a roma civil szervezetekkel közösen garantálni fogják a romák biztonságát.

Megjegyezte: nincs konkrét nyom, a mozgások és a bűncselekmény elkövetésének mozgásai alapján vélekednek úgy, hogy akár rendőr is lehet a támadó. Közlése szerint naponta 700-800 rendőr végez túlórában plusz munkákat, hogy a 180-200 veszélyben lévő településen állandó rendőri jelenlétet biztosítsanak.

A tiszalöki temetőben elbúcsúztatott Kóka Jenő sírjára a megjelent politikusok, állami vezetők és gyászolók egy-egy fehér szegfűt helyeztek, így demonstrálva, hogy elutasítják a rasszizmust és az erőszakot. Az 54 éves férfi sírját a több tucatnyi koszorú mellett virágerdő borította be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Keri
2009. április 29. 18:00
A Fidesz részéről még a pártban szereplő cigányok sem vettek részt! Orbán elvtárs! Azért ez nem szép dolog!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását