2024. április 29. - Péter

Ukrajna biztosítsa a folyamatos gázellátást!

Magyarország határozott igénye Ukrajnával szemben a biztos gázellátás - mondta Sólyom László köztársasági elnök kedden Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt ukrán partnerével.
2009. április 28. kedd 20:06 - HírExtra
Az államfő azt mondta, kifejezte az ukrán elnöknek azt a határozott magyar igényt, hogy a gázellátás biztos legyen, Viktor Juscsenko pedig kitért Ukrajnának az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségeire, "illetve biztosított róla, hogy Ukrajnán nem fog múlni". Sólyom László hozzátette: keddi kétoldalú megbeszélésein az ukrán államfő biztosította arról, hogy országa mindent megtesz vállalásai teljesítéséért.

Sólyom László kiemelte: a kétoldalú gazdasági kapcsolatok rendkívül érzékeny pontja a gázellátás. A két ország közti kereskedelmi forgalom viszont a válság ellenére még mindig növekszik - mondta az államfő a tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón.

Viktor Juscsenko erre reagálva kiemelte: Ukrajna soha nem akadályozta az orosz gáz eljutását a magyar és az európai piacra, és sosem zárja majd el Magyarország hozzáférését az orosz gázhoz.

Ukrajna tisztában van azzal, hogy mennyire fontos az orosz gáz továbbítása Magyarországnak. Az ország teljes mértékben és feltételek nélkül teljesíti azt a vállalt kötelezettségét, hogy továbbítsa Európába az orosz gázt - mondta az ukrán elnök, miután tárgyalt Sólyom László államfővel.

Viktor Juscsenko arról is beszélt, hogy a gázpiacokon történt események aláhúzzák annak jelentőségét, hogy egységes energetikai rendszer legyen Európában, amelynek Ukrajna is része.

A két elnök néhány órával az után tárgyalt egymással, hogy a magyar EMFESZ (Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.) rendszere nem kapott gázt az ukrán tárolókból. Az EMFESZ erre válaszul közölte, hogy a jövőben a gázszállítást a Gazprom üzleti érdekkörébe tartozó RosGas közreműködésével biztosítja az eddigi ukrán RosUkrEnergo helyett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását