2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A lengyel államfő feleségének programja

A lengyel államfő, Lech Kaczynski hivatalos látogatáson tartózkodik - feleségével, Maria Kaczynskával együtt - Magyarországon. Maria Kaczynska Sólyom Erzsébetnek, a magyar köztársasági elnök feleségének társaságában kedden délben ellátogatott a Magyar Hos
2008. március 25. kedd 16:38 - Hírextra
Az intézmény Kenyeres utcai központjának bejáratánál a Magyar Hospice Alapítvány elnöke, Muszbek Katalin fogadta a magas rangú vendégeket , majd körbevezette őket az épületben, ahol bepillanthattak a betegszobákba is.

Ezután Maria Kaczynska elbeszélgetett a hospice-házban gyakran önkéntes segítőként megforduló, Magyarországon élő lengyel asszonyokkal, akik gyógyfüvekből készített teát csomagoltak a betegek társaságában.

Nagy tapsot kaptak a XIV. kerületi Rózsavár óvodából érkező kisgyerekek, akik tavaszi verseket és dalokat adtak elő.

Az elnökfeleségek ajándékot, orvosi műszereket és az ápoláshoz szükséges eszközöket adtak át az alapítványnak, ők pedig nárciszt kaptak - amely a program szimbólumvirága - és ízelítő csomagocskát abból a gyógyfüvekből álló teából, amelyet az önkéntesek a betegekkel együtt csomagoltak.

Maria Kaczynska és Sólyom Erzsébet a 2007 őszén elindított Méltóság mezeje (Fields on Hope) program fővédnökei. A programot a brit Maria Curie Cancer Centre indította el, majd a kilencvenes évek végén csatlakozott a mozgalomhoz Lengyelország is.

Hagyományt kívánunk teremteni a program magyarországi adoptálásával - mondta az MTI munkatársának Muszbek Katalin.

Az elnökfeleségek látogatása szorosan kötődik a magyar-lengyel barátság 2008. március 26-án Debrecenben megrendezendő napjához, amelynek keretében öt debreceni iskola részvételével szolidaritási sétát szerveznek. Április 4-én a Margitszigeten, a Pest-Buda emlékműnél rendeznek hasonló sétát.

A Méltóság mezeje program felhívja fel a figyelmet a haldokló betegekre, és arra, hogy az emberi méltóság az utolsó pillanatig megőrizhető - tette hozzá Muszbek Katalin. - A másik fő cél, hogy a gyermekek oktatásában helyet kapjanak a betegség és az élet végének kérdései.

A magyar hospice szervezetek tagjai eddig 13 ezer beteget kísértek el életük utolsó pillanatáig, megkönnyítve szenvedésüket és méltó körülményeket teremtve számukra, hogy elviseljék gyógyíthatatlan betegségüket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását