2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szerdán temetik a meggyilkolt roma férfit

Szerdán temetik a tiszalöki gyilkosság roma áldozatát; Kóka Jenő 54 éves gyógyszergyári gépkezelőt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros köztemetőjében helyezik végső nyugalomra - tudta meg a családtól kedden az MTI.
2009. április 28. kedd 15:50 - HírExtra
A férfit április 22-én este, éjszakai műszakba indulása előtt, házának udvarán lőtte agyon egy lesben álló ismeretlen személy. A lövés szívtájékon érte, a riasztott orvosok és mentők erőfeszítései ellenére a helyszínen életét vesztette. Kóka Jenő az ötödik áldozata a romákat ért támadásoknak. Korábban Tatárszentgyörgyön egy ötéves kisfiút és édesapját, Nagycsécsen pedig egy testvérpárt gyilkoltak meg hasonló körülmények között.

A tiszalöki gyilkosság áldozatát, akit saját halottjának tekint az Országos Cigány Önkormányzat és a helyi cigány kisebbségi önkormányzat, valamint a Roma Polgárjogi Mozgalom, református szertartás szerint temetik el szerdán. A ravatalnál és a sírnál Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese búcsúztatja a férfit. A tiszalöki cigány helyhatóság felkérésére beszédet mond Iványi Gábor metodista lelkész is.

A temetésre több ezer embert várnak Tiszalökre. A gyászszertartás a szervezők szerint "egyben tiltakozó demonstráció is lesz az újra és újra éledő rasszizmus ellen". A gyászolók koszorúi, virágai mellé közéleti személyiségek és a romák elleni erőszakot elutasító magánemberek helyeznek el virágot a ravatalnál és a sírnál.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek elmondta: a gyilkosság óta fokozott a rendőri jelenlét Tiszalökön és környékén, s így lesz ez a temetés napján is. A rendőrség biztosítja a gyászszertartás zavartalanságát, s a temetésre érkezők közlekedését. A százados megjegyezte: a rendőrség képviselői leróják kegyeletüket a ravatalnál.

Az országos rendőrfőkapitány egyébként ötvenmillió forintra emelte a romák elleni, halálos áldozatokkal járó fegyveres támadások nyomravezetői díját. Százra emelte továbbá a támadásokat vizsgáló nyomozócsoport létszámát is, hogy az elkövetéssel gyanúsíthatókat a lehető leghamarabb elfogják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását