2024. április 27. - Zita

Már Antall Józsefet sem kímélik

Ismét ellopták Antall József néhai miniszterelnök fejszobrát a XV. kerületi Pestújhelyi térről – közölte a rendőrség szombaton. Hajdu László polgármester az MTI-nek nyilatkozva megdöbbenésének adott hangot, és úgy vélte, feltehetően nem politikai in
2007. november 3. szombat 10:01 - Hírextra
A BRFK világhálós oldalán az áll, hogy a bronzból készült, életnagyságú fejszobrot október 26. és november 2. között tulajdonították el.

A rendőrség lopás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen.

A XV. kerületi polgármester szerint úgy tűnik, hogy ma Magyarországon nem lehet közterületen bronzszobrot állítani, a mai kultúra ezt nem bírja el. Utalt arra, hogy májusban már egyszer ellopták az alkotást, ám azt később egy csepeli utcán megtalálták.

A köztéri alkotás 2006 nyarán is megsérült már, akkor egy vihar döntötte le a kőtalpazatról.

Hajdu László úgy vélekedett, hogy nem politikai indítékú a szoborlopás, az alkotást feltehetőleg színesfémgyűjtők vitték el. Az elkövetők „profik” lehettek, mert a szobrot tartó két, másfél centis acélrudat is el tudták vágni - tette hozzá.

Az MTI úgy tudja, hogy az esetnek egy hajléktalan férfi szemtanúja lehetett, ám őt pénteken még nem tudták kihallgatni. A távirati iroda információi szerint a környékbeli méh-telepek ellenőrzését megkezdték.

A kerület 2003 decemberében állíttatta fel Kirchmayer Károly szobrászművész alkotását, így akartak emléket állítani a pestújhelyi gyökerű politikusnak – emlékeztetett a kerület szocialista polgármestere, akinek gimnazistaként négy éven át Antall József volt az osztályfőnöke.

Hajdu László közölte, bízik abban, hogy az alkotást megtalálják. Mint mondta, döntés még nem született, ám várhatóan újraállítják a néhai miniszterelnök szobrát.

Kirchmayer Károly nem sokkal a szobor korábbi ellopását követően hunyt el, ismerősei szerint halálában szerepet játszhatott művének eltűnése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását