2024. május 14. - Bonifác

Ítélet a csempész rendőrök és határőrök ügyében

Jogerős ítéletében megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság döntését a másodrendű és a nyolcadrendű vádlott esetében pénteken abban a perben, amely csempészet és más bűncselekmények miatt indult több ember, köztük e
2008. december 12. péntek 17:00 - Hírextra
A Szegedi Ítélőtábla a cigarettakereskedéssel összefüggő cselekményeket folytatólagosan elkövetett, jövedékkel visszaélés bűntettének minősítette, ezt a nyolcadrendű vádlott az ítélet szerint bűnsegédként követte el. A jövedéki adóhiányt a táblabíróság 12,7 millió forintban állapította meg.

A büntetési tétel nem változott: a másodrendű vádlottat, K. Ferencet egy év négy hónap börtönbüntetésre és lefokozásra, míg a nyolcadrendű vádlottat, Sz. Jánost hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és százezer forint pénzbüntetésre ítélték.

A Csongrád Megyei Bíróságon csempészet és más bűncselekmények miatt Sz. Zoltán és nyolc társa ellen indult eljárás, az első fokú ítélet 2007. november 22-én született meg. A vádlottakat letöltendő, vagy végrehajtásában felfüggesztett börtönre, illetve pénzbüntetésre ítélték.

A Szegedi Ítélőtábla csak a másodrendű és a nyolcadrendű vádlott ügyét tárgyalta, ők felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést; a többi vádlott esetében a korábbi döntés jogerőre emelkedett.

Az ítélet indoklása szerint a makói rendőrkapitányságon 2002-2003-ban dolgozó, baráti viszonyban levő első- és másodrendű vádlott megismerkedett az Orosházi Határőr Igazgatóság Nagylaki Határforgalmi Kirendeltségén szerződéses járőrként szolgálatot teljesítő harmadrendű vádlottal. Jó viszonyt alakítottak ki további öt magyar férfival és egy román állampolgárral is.

A csoport tagjai megegyezett abban, hogy a magyar-román "zöldhatáron" Romániából magyar zárjegy nélküli cigarettát csempésznek át, és azt Magyarországon értékesítik. A feladatokat szétosztották: egyesek a vásárlást, mások a szállítást intézték, a többiek az útvonalak biztosításában, az áru kísérésében, értékesítésében, tárolásában vettek részt. A vádlottak legalább hatezer karton cigarettát csempésztek be, amelynek jövedéki értéke csaknem 21 millió forint.

A vádlottak két esetben is további határőröket akartak bevonni az üzletbe, több százezer forintot ígérve alkalmanként a határőrizeti információkért, de mindkét határőr jelentette az esetet elöljáróinak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását