2024. május 14. - Bonifác

Így oszlanak majd meg az EP-mandátumok?

A megkérdezettek 53 százaléka ígérte részvételét a június eleji európai parlamenti választáson, az adatok alapján a Fidesz 15, az MSZP 6, míg a Jobbik egy brüsszeli mandátumra számíthat - áll a Forsense Piackutató és Stratégiai Tanácsadó Intézet által hétfőn közzétett adatsorban.
2009. április 27. hétfő 18:28 - HírExtra
A szavazópolgárok 25 százaléka támogatná a Fidesz-KDNP, 13 százaléka az MSZP listáját. A Forsense magyarázata szerint azért kisebb valamivel a két nagy párt közti különbség, mint az általános politikai preferencia alapján mért - 30 százalék, illetve 11 százalékos - adat, mert a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak egy része még nem döntötte el, hogy elmegy-e szavazni júniusban.

Kisebb részben viszont az okozza a különbséget, hogy az amúgy magukat Fidesz szavazónak vallók egy része jelenleg más párt listáját jelölte meg a válaszadáskor; a Fidesz szavazók 2 százaléka válaszolta azt, hogy az EP-választásokon a Jobbikra szavazna. Ez a párt a teljes mintában 2 százalékot ért el, az SZDSZ és az MDF pedig egy-egy százalékot.

A biztosan résztvevő és EP-pártlistát is választó csoporton belül a Fidesz-KDNP támogatottsága 62, az MSZP-é 27 százalék, tehát a különbség ebben a szavazói csoportban is kisebb, mint a hagyományos pártválasztás esetében. A kis pártok közül a Jobbikra 6 százalék, az MDF-re és az SZDSZ-re 2-2 százalék, az LMP+HP-re (Lehet Más a Politika és a Humanista Párt közös listája) 1 százalék szavazna ebben a körben.

A márciusi 50 százalékról 74-re emelkedett azon 18 évesnél idősebbek aránya, akik tudják, hogy az idén voksolhatnak az EP magyar tagjaira, míg választás pontos dátumával a kérdezettek 37 százaléka volt tisztában.

A márciusinál hat százalékkal többen - százból 74-en - nyilatkoztak úgy, hogy nagyon, vagy inkább fontosnak tartják az EP-választáson való részvételt; míg az összes megkérdezett 45 százaléka mondta, hogy nagyon fontos a részvétel, addig a Fidesz szimpatizánsainak 64 százaléka vélekedett így.

A választói aktivitással kapcsolatos kérdések együttes elemzése alapján végzett becslés szerint a választókorú lakosság 36-42 százaléka járul majd az urnákhoz; akkor 38,5 százalék adta le szavazatát.

Szintén hétfőn tette közzé kutatását a Marketing Centrum, amelynek mandátumelosztási eredményei teljes egészében egyeznek a Forsense-ével, valamint a 2004-es EP-választáséval szinte azonos, 38 százalék körüli részvételi arányt vetítenek előre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását