2024. április 29. - Péter

A frakciók hétfőn döntenek

A parlamenti frakciók jövő héten hétfőn alakítják ki álláspontjukat a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Baka Andrásról. Ezt Dávid Ibolya, az MDF elnöke közölte szerdán a Sándor-palota előtt újságírókkal, miután Sólyom László államfő bemutatta jelöltjét
2008. május 1. csütörtök 08:52 - Hírextra

Dávid Ibolya közölte: a képviselőcsoportok vezetői tudomásul vették a bejelentést és egyöntetű álláspontjuk volt, hogy a jövő héten hétfőn alakítják ki álláspontjukat a képviselőcsoportok.
Mint mondta, szeretnék figyelembe venni az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) ajánlását is, és ezt követően döntenek a jelölt személyéről.

A főbírónak jelölt Baka András kiemelte: úgy látta, a pártok jóindulatúan fogadták jelölését és felelős döntést fognak hozni.

A köztársaság alapintézményéről van szó, és biztos vagyok abban, hogy a parlamenti erők meg tudnak egyezni a Legfelsőbb Bíróság elnökének személyéről, legyek az akár én, akár valaki más - fogalmazott Baka András.

Mint egy kérdésre kifejtette, a köztársasági elnökkel folytatott megbeszélésén nem került szóba, hogy az államfő jelöltjei - alapvetően ombudsmanjelöltjei - mostanában nem kapták meg a szükséges támogatást a parlamentben.

A köztársasági elnök és a parlamenti pártok közötti viszony nem a jelöltre tartozik" - tette hozzá.
Azzal kapcsolatban, hogy mennyire van tisztában a magyar igazságszolgáltatás helyzetével, Baka András kifejtette: Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságának tagjaként (1991 és 2008 között) mintegy háromezer magyar ügyben ítélkezett, voltaképpen a magyar jogot kellett alkalmazni és összevetni "a strasbourgi sztenderddel".

A strasbourgi bíró nincs elszigetelve a magyar jogtól - fűzte hozzá. Úgy vélte, elég tájékozott a magyar jogéletben, az elmúlt négy-öt évben tartott előadásokat, továbbképzéseket a bíróságokon.
Arra, hogy milyen problémát jelentene, ha mégsem választanák meg főbírónak, kiemelte: fontosnak tartja, hogy az igazságszolgáltatás vezetése folyamatos legyen.

Baka András szerint a magyar igazságszolgáltatás előtt számtalan probléma áll. Meg kell például teremteni a nyilvánossághoz való megfelelő viszonyt, többek között az ítéletek nyilvánosságra hozatalával, emellett biztosítani kell a tárgyalótermek nyilvánosságát, azonban ez nem jelentheti azt, hogy a tárgyalás "bírósági valóságshow-vá" váljon. Nagyon fontos a megfelelő egyensúly megteremtése - jegyezte meg.

A jelölt fontosnak tartja továbbá a bírók kötelező képzését, tekintettel arra, hogy a joganyag négy-ötévente átalakul. Nem lehet a bíróság színvonalát megfelelően biztosítani, ha a képzés pusztán szabad választás kérdése - jelentette ki.

Baka András elmondta, hogy még nem tudja, mikor lesz meghallgatása az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban. Tudomása szerint az OIT kétszer ülésezik ebben a hónapban, legközelebb május 6-án.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását