2024. április 19. - Emma

Évszaktól is függ a koleszterin szintünk

Évekkel korábban kiderült, hogy a vér koleszterin szintje télen jelentősen magasabb, mint a nyári időszakban, de most azt is kimutatták, hogy ez a gyógyszeres kezelésben részesülőknél is kimutatható.
2009. április 27. hétfő 10:51 - HírExtra
A koszorúérbetegség egyik legfontosabb kockázati tényezője az emelkedett, "rossz" koleszterin, az LDL-koleszterin vérszintje. Ezért valamennyi egészségügyi tanácsadás javasolja, hogy minden felnőtt ember tisztában legyen azzal, milyen vérének koleszterin tartalma és ha annak értéke kórosan magas, orvosával megbeszélve valamilyen formában igyekezzen azt megfelelő szintre csökkenteni.

Öt éve amerikai kutatók félezer önként jelentkező felnőtt vérkoleszterinjének laboratóriumi meghatározását egy éven keresztül ismételten elvégezték. Kiderült, hogy jelentős különbség van ebben a fontos biológiai tulajdonságunkban, évszaktól függően is. A munkacsoport azt találta, hogy a koleszterin télen van a legmagasabb, nyáron a legalacsonyabb szinten.

A nők koleszterinje szintje januárban tetőzött, a férfiaké már decemberben. Ennél fontosabb volt az a felismerés, hogy téli időszakban 22 százalékkal több vizsgált személynek volt kórosan magas a koleszterinje, mint a nyári hónapokban. Ez azt jelenti: vannak olyanok, akiknek laboratóriumi vizsgálata kezelést igénylő koleszterin szintet mutat, mert a mérés decemberben történt. Ha nyáron szúrták volna meg, a meghatározás normál koleszterin szintet mutatott volna.

Egy nagy vizsgálat adatainak elemzése most azt a meglepő tényt igazolta, hogy az évszaki különbség a gyógyszeres kezelés mellett is megmarad. Stephen D. Wiviott és munkatársai kétféle koleszterincsökkentő gyógyszer adása esetén is azt találták, hogy ez emelkedett vérkoleszterin enyhébb adagú, vagy erélyes kezelése ellenére egyaránt függ a téli-, vagy nyári időszaktól.

Akár az erősebb hatású készítményt, akár a mérsékelt hatású gyógyszert szedték a betegek, ugyanazon gyógyszeradagnál is nyáron a koleszterin szint jobban csökkent, mint a téli hónapokban. A kutatók hangsúlyozzák, hogy mind a betegnek, mind kezelőorvosának fontos, hogy tisztában legyenek ezzel a törvényszerűséggel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását