2024. április 25. - Márk

Az ausztrálok nem félnek a cápáktól

A Sydney partjainál jelzett cápatámadások szokatlan sorozata ugyan elijesztette a turistákat, az ausztrálok azonban nyugodtak maradtak, és nem zavartatják magukat a cápaveszélytől.
2009. március 2. hétfő 20:37 - HírExtra
A Cápa című horrofilmklasszikust idéző képek nem rettentik el a szörfösöket. "Nem hagyom abba a szörfözést, ilyen dolog csak ritkán történik" - mondja egyikük, aki két héttel korábban még maga húzott ki a hullámok közül egy áldozatot.

Vasárnap az újabb - három héten belül immár a harmadik - támadás uralta az újságok címlapjait, egy 15 éves szörfös fiút ragadott magával egy cápa az Avalon strandnál. Az állat teljesen szétmarcangolta a fiú lábát, aki apjával napfelkeltekor indult a tengerre.

A Sydney Aquarium szakértője szerint ez könnyelmű dolog volt részükről, mivel még nem volt teljesen világos, így a cápák rosszabbul láthattak a vízben. "A legtöbb támadás esetében a cápák nagy tévedéséről van szó. A támadás tragikus, de a legtöbb áldozat azért menekülhet meg, mert a cápa rájön, hogy nem a megfelelő zsákmányt ejtette el" - mondta Amy Wilkes.

Február 11-én és 12-én cápák támadtak meg egy búvárt és egy szörföst a híres Woolloomooloo kikötőnegyedben, illetve a Bondi Beachen. Az állatok mindkét esetben elengedték zsákmányukat, a búvár azonban elvesztette egyik karját és lábát.

Évente átlagosan 20 ember esik cápatámadás áldozatául, egy nem éli túl a találkozást.

"Itt mindig voltak cápák, ez az ő élőhelyük" - mondja Ian Kiernan állavédő.

A szörfösök szervezetének elnöke ugyanakkor meg van győződve arról, hogy az utóbbi években drámaian nőtt a cápák száma. "Nem akarok riadalmat kelteni, de nem 10 vagy 20 százalékról van szó. Az előző évekhez képest 50-80 százalékkal több cápáról beszélünk. Hihetetlen számok" - közölte Michael Brown.

"Elképzelhető" - mondta a felvetésre reagálva Ian Macdonald halászati államtitkár. "Ez abból adódik, hogy a Sydney kikötőjében és környékén a halászati tilalom miatt több a hal, és ezzel együtt a cápa is" - fűzte hozzá.

Az ausztrálokat egyelőre hidegen hagyja a cápaveszély, pár órával a legutóbbi támadást követően már 880 úszó csobbant a vízbe, hogy részt vegyen a minden évben megrendezésre kerülő kikötőátúszáson. A rendezők néhány őrt állítottak a partra és a biztonság kedvéért szörfdeszkákon életmentők haladtak a versenyzők mellett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását