2024. május 4. - Mónika, Flórián

Hunvald lemondása miatt lesz költségvetés?

Megvan az elvi lehetősége annak, hogy már a jövő héten csütörtökön elfogadja ez évi költségvetését a fővárosi önkormányzat, miután lemondott képviselői mandátumáról Hunvald György - tudta meg az MTI pénteken fővárosi vezetőktől.
2009. április 24. péntek 15:46 - HírExtra
Demszky Gábor főpolgármester elmondta: ha a Fővárosi Közgyűlés jövő hét csütörtöki üléséig nem sikerül pótolni a lemondott képviselőt, akkor május első hetében rendkívüli közgyűlést hív össze az idei költségvetés elfogadására.

A főpolgármester közölte: örül annak, hogy Hunvald György Budapest érdekeire való tekintettel meghozta ezt a döntését, hiszen így feloldható lesz az a patthelyzet, amely a közgyűlés ellenzéki és koalíciós képviselőinek szavazategyenlősége miatt február óta tart.

A főpolgármester emlékeztetett rá, hogy kezdeményezésére hetek óta tárgyalnak az ellenzéki frakciókkal, hogy közösen fogadják el az idei költségvetést. Ezeket a tárgyalásokat a jövőben is folytatni akarja, mert a koalíciós többség helyreállása nem indok arra, hogy a megkezdett közös munka megszakadjon - jegyezte meg. Rámutatott, az eddigi találkozókon bebizonyosodott, hogy az ellenzék, elsősorban az MDF és a KDNP, érti Budapest problémáit és kész reális módosító javaslatokra. A főpolgármester kifejezte reményét, hogy rövid időn belül közösen fogadhatják el a büdzsét, és így az előkészített uniós nagyberuházások megkezdődhetnek a nyáron.

Az MTI információi szerint Hunvald György saját kezűleg írt lemondó nyilatkozata pénteken kora délután jutott el a főpolgármester levelezését bonyolító irodához.
Tiba Zsolt főjegyző az MTI-nek elmondta, mivel péntektől mondott le mandátumáról Hunvald György, a szombati nappal jelölhet utódot az MSZP. Emlékeztetett rá, hogy korábban ez ügyben már Molnár Gyula és Bakonyi Tibor lemondásakor is volt jogértelmezési vita. A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) akkor úgy foglalt állást - szemben a főjegyzővel - hogy csak a lemondást követő naptól lehet új képviselőt bejelenteni. Ha a szocialisták már szombaton döntenének az új fővárosi képviselőről, akkor vasárnapra kezdeményezni lehetne az FVB összehívását - jegyezte meg.

Hozzátette, hogy a bizottság mandátumkiadásról szóló döntése elleni háromnapos jogorvoslati határidő szerda délután négy órakor járna le. Ha nem érkezik fellebbezés, akkor a mandátumot szerda délután kiadhatnák, csütörtökön pedig letehetné az esküt az új képviselő.

Hunvald György lemondását a fővárosi képviselői mandátumáról pénteken közölte Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke az MTI-vel. Tájékoztatása szerint Hunvald György az ügyvédjén keresztül juttatta el hozzá a lemondási nyilatkozatot, amely péntektől hatályos. Burány Sándor közlése szerint napokon belül összeül az MSZP budapesti párttanácsa, és dönt a mandátum sorsáról.

Hunvald György február 12. óta előzetes letartóztatásban van csalás és hivatali visszaélés gyanújával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását