2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az önkormányzat is perli az "udvari" szállodát

Cserelakás mellett jogi segítséget is kapnak az V. kerületi önkormányzattól azok a Havas utca 2. szám alatti lakók, akiknek ablakai annak a pár méterre épülő hotelnek a tűzfalára néznek, amely így elveszi előlük a világosságot; a lakókkal együtt valószínűleg az önkormányzat is bepereli az építési vállalkozót - mondta Puskás András, a kerületi alpolgármester csütörtökön az MTI-nek.
2009. április 23. csütörtök 22:47 - HírExtra
Korábban az index.hu számolt be arról, hogy egy vállalkozó hatemeletes hotelt épített egy belvárosi ház udvarára úgy, hogy néhány lakó a gangról meg is érintheti a tűzfalat. A hírportál szerint az udvart teljesen kitöltő hotel legálisan, a kerület jóváhagyásával épül. A beépítésre úgy került sor, hogy az önkormányzat 1999-es, majd 2004-ben megerősített szabályozásában az épület udvara világítóudvarként - ami gyakorlatilag egy hagyományos udvar - szerepel, így a vállalkozónak joga van tűzfalat húzni az ide néző házak elé.

Az ügyben az alpolgármester belső vizsgálatot rendelt el és egy független igazságügyi szakértőt kért fel arra, hogy vizsgálja ki az esetet. Ennek április 28-án lesz eredménye. A Fővárosi Főügyészség szintén vizsgálatot indított.

A csütörtöki megbeszélésen hivatalosan is közölte Puskás András az érintett lakókkal, hogy azoknak, akiknek lakásuk összes ablaka, vagy a döntő többsége erre a bizonyos tűzfalra néz, cserelakást kapnak. Azoknak a lakóknak, akiknek csak egy-egy lakrészük néz a tűzfalra, ingyenes ügyvédi segítséget ajánlott fel az önkormányzat, hogy lakásuk értékvesztése miatt beperelhessék az építtetőt. Az alpolgármester szerint, a lakókkal közösen, valószínűleg az önkormányzat is perelni fog, mivel neki is van itt érintett ingatlanja.

Puskás András szerint a megbeszélés pozitív hangulatú volt, a lakók örültek az önkormányzat felajánlásainak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

szkati
2009. április 25. 14:56
Ez az udvar nem volt világítóudvar! Sohasem volt az, csak valamiért a nyilvántartásban úgy szerepelt. Hogy miért, senki sem tudja. Ez egy normális, három ház által körülvett udvar volt, napfénnyel, levegővel teli udvar volt. A vállalkozó pontosan azt használta ki, hogy világítóudvarként volt nyilvántartva. Valószínűleg az önkormányzat úgy adta ki az építési engedélyt, hogy meg sem nézte a helyszínen a körülményeket.
Egy évvel ezelőtt írtunk levelet a polgármesternek, amelyben tiltakoztunk az akkor kezdődő építkezés ellen gondolva arra, hogy ebből még nagy baj lehet, a két szomszédos ház lakói aláíták a levelet, és választ sem kaptunk rá.
Nem vagyok ügyvéd, nem tudom kit kellene perelni. Logikusnak tűnik, hogy az önkormányzatot, talán még arra is sor kerülhet
susu59
2009. április 24. 16:26
Hogyan lehetett lakásként eladni azokat, aminek az ablakai világítóudvarként nyilvántartott udvarra néznek? Tudtommal szoba ablaka nem nézhet világítóudvarra. Miért adott építési engedélyt ugyanaz az önkormányzat erre a helyre, ha az általa eladott lakások ablakai ide néznek? Nem az önkormányzatot kellene perelniük a lakóknak?
szkati
2009. április 24. 08:40
Mint az egyik résztvevője a csütörtöki megbeszélésnek, kicsit korrigálnom kell az önkormányzat által kiadott közleményt.
A megbeszélés abból a szempontból volt pozitívnak mondható, hogy a segítségnyújtási szándék az önkormányzat részéről érezhető volt. Ettől függetlenül a lakók kérdésekkel a fejükben és tele kétségekkel hagyták el a beszélgetés helyszínét.
Kérdés, hogy a felajánlott cserelakás milyen állapotú lesz, azért kell-e majd fizetni? Valószínűleg nem, mert önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetben az ott lakók. Felmerül egy újabb kérdés: az önkormányzat vajon miért vállal be ekkora költséget? Az üresen maradt lakások önkormányzati tulajdonba kerülnek, azokkal kezdeni a jövőben semmit nem lehet, mert ha azért költöztettek el onnan embereket, mert lakhatatlanokká váltak a lakások, akkor másoknak sem lehet majd felajánlani. Kiürül egy társasház hátsó udvari része azért, hogy egy vállalkozót ne érjen veszteség. A társasházat viszont jelentős kár éri, a hátsó „kihalt” rész egy idő után romhalmazzá válik.
Azoknak a gondja sem oldódik meg, akiknek részben nyílik ablakuk erre a hátsó udvarra. Lakásuknak az a része besötétedett, levegőtlenné vált, jelentős értékcsökkenés következett be. Ugyan ingyenes ügyvédi segítséget az önkormányzat felajánlott, de harcaikat nekik kell megvívni a vállalkozóval a továbbiakban. Miért? Ők nem engedélyezték volna a szálloda felépítését ilyen formában.
A készülő szálloda tetejére kerül majd a teljes gépészet. A télen-nyáron, éjjel és nappal működő klímaberendezés működése egészen biztos, hogy újabb konfliktusok forrása lesz majd, hiszen a berendezésekkel azonos szinten lévő Havas utcai ház lakói és a beépített udvarra néző lakások lakói (a szűk udvarban a gépek hangja felerősödik) nem fogják tudni elviselni az állandó zajforrást.

Nagyon sok a kérdés, válasz pedig még nincs. És a hangulat sem pozitív.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását