2024. május 11. - Ferenc

Konferenciát tartottak

Konferenciát tartottak az egyházak társadalomban betöltött szerepéről a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Barankovics István Alapítvány szervezésében szerdán a Parlamentben, amelyet Balog Zoltán, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil és val
2008. április 2. szerda 17:41 - Hírextra

Gregersen-Labossa György evangélikus teológus, lelkész kifejezésre juttatta, hogy "ideje lenne az idős-ombudsman intézményt felállítani" vagy államtitkári szinten képviselni a szépkorúakat. Elmondta, hogy a szociális szféra az utóbbi időkben "frontális támadásokat él át" az állam részéről attól függetlenül, hogy egyházi vagy világi fenntartású intézményekről van szó.

Hozzátette, hogy az egyházi szociális intézményeknek kiegészítő normatívát kell kapniuk az alapnormatíván kívül, aminek az az alapja, hogy a rendszerváltás után nem ment végbe teljes körűen az egyházak kárpótlása, ami intézményeik fenntartásának lehetett volna az alapja.

A szombathelyi igazgató-lelkész kitért arra, hogy az egyházi intézményeknek szerepet kell vállalniuk a kistelepülések lakosainak életminőség-javításában, amihez állami támogatást is kell kapniuk. Emellett "dolgunk a társadalmi neurózis enyhítése, gyógyítása" - közölte.

Blanckenstein Miklós, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye pasztorális területért felelős püspöki helynöke, az esztergomi papi szeminárium rektora beszédében hangsúlyozta: a társadalmi önazonosságát védő ember az igazi érték, amelyet "az iskolákban kell megteremteni". A következő húsz év céljai között ehhez kapcsolódóan a legfontosabbnak az egyházi iskolák számára a "minőségre és a hitbeli teljességre" való törekvést említette meg, "különben nincsen hozzá jogunk" - fogalmazott az iskolák fenntartásáról.

Kijelentette, hogy a keresztény egyházak nemzetközi kapcsolatrendszere jó, amelyre alapozva lehet fejleszteni a szociális intézményeik közötti összefogást és a szolidaritás gyakorlatát.

Kuti József szomódi református lelkész az egyházak társadalmi feladatvállalásáról beszédében kiemelte, hogy "mi nem kívülről támogatjuk az országot, hanem benne élünk". A többség felelőssége megfogalmazása szerint minden társadalomban az, hogy "közösen, konszenzust keresve elérje azt az álláspontot, ami Isten igéjével leginkább megegyezik". Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az egyházak egyik legfontosabb célja a társadalmi megbékélés szolgálata, amely "Istentől van", és bocsánatkérésből, valamint kiengesztelődésből áll.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását