2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Hogy is lenne ez a családi pótlékkal?

A szocialista Török Zsolt szerint támogatható lenne az, ha a családi pótlék adót nem viselő, adóalapot növelő jövedelemnek minősülne. A kormánypárti képviselő erről szerdán kérdésre válaszolva beszélt budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. április 22. szerda 13:37 - HírExtra
Ennek a módszernek az alkalmazásával a tehetősebbek a családi pótlékból is adóznának, az alacsonyabb jövedelműeket pedig nem érintené a változás - vélekedett az MSZP országgyűlési képviselője.

Úgy vélte, ezt úgy kellene megvalósítani, hogy a minimálbért és az a körüli jövedelmet kapóknál a kedvezményt megemelik.

Hozzátette: idén már nem lenne a családi pótlék adót nem viselő, adóalapot növelő járandóság, a változásokat 2010 januárjában vezetnék be.

Az Országgyűlés által jelenleg tárgyalt adótörvényekben az szerepel, hogy szeptembertől számítanák bele a családi pótlékot az adóalapba. Oszkó Péter pénzügyminiszter kedden a parlamenti vitában azonban utalt arra, hogy az adócsomag a 2009-re tervezett változásokat tartalmazza majd.

Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek kedden azt mondta, a tervek szerint kikerül az idei adótörvényekből az a rendelkezés, hogy a családi pótlék szeptember 1-jétől adóalapot növelő, "adóterhet nem viselő járandóság" lenne.
A kormány vizsgálja, miként tehető rászorultságalapúvá a családi pótlék rendszere - közölte a szocialista politikus.

Török Zsolt beszélt arról is, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői bort isznak és vizet prédikálnak, amikor a családtámogatási rendszer átalakításáról és a családi pótlékról beszélnek. Utalt arra, hogy a Fidesz-kormány idején "négy évig egy huncut fillérrel nem emelkedett a családi pótlék".

A kormánypárti politikus közölte, a jelenlegi nehéz helyzetben azt javasolják, hogy azoknak juttassanak több támogatást, akik rosszabbul élnek, akik pedig jobb körülmények között élnek, azok vállaljanak nagyobb felelősséget.

Szerinte a Fidesz-kormány idején egy olyan rendszer is kialakult, hogy a tehetősebbeknek adtak több támogatást, miközben a leginkább rászorultaknak sokkal kevesebbet tudtak biztosítani.

Török Zsolt közölte, hogy a családi pótlék összegének két évig történő befagyasztásával az államháztartásnak jelentős megtakarításokat biztosíthatnak, és talán a családok sem érzik meg olyan nagy mértékben az emelés elmaradását.

Megjegyezte, hogy az elmúlt években az infláció mértékével azonosan, körülbelül 300-400 forinttal emelkedett a családi pótlék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását