2024. május 8. - Mihály

Gaskó leszarja a ballagókat, sztrájkot akar!

Mindenki hatalmas örömére ismét vasutas sztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy a vonatok nagy része nem fog közlekedni. Ezt az örömöt csak tetézi, hogy az időpont pont április 30., vagyis az a nap, amikor majd mindenki ballag - pontosabban ballagna.
2009. április 22. szerda 07:48 - Pásztor Balázs
Csak sztrájkolunk, csak sztrájkolunk...

Most szombaton sztrájkoltak a szakszervezeteket, és bár korántsem voltak annyian, mint amikor a 13. havi lefaragás miatt vonultak a Parlament elé, de szerintük ez akkor is sikeres volt. Ebben a kijelentésben némi hasonlóságot fedezhetünk fel Gaskó Istvánnal, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) vezetőjével, aki ismét sztrájkolni akar. Bár egyikhez sem csatlakozott munkatársaik többsége, ők makacsul hajtogatják az ügyüket, és annak „széles támogatottságát” - amely szokásukat valószínűleg akkor is megtartanák, ha egyedül állnának a pódiumon, és hallgatóságuk mindössze egy ovális tükör lenne.

Gaskó - avagy a „Fidesz bérelt vérebe”, ahogy egyes körökben emlegetik (munkája gyümölcséül állítólag a közlekedési miniszteri posztot is bezsebelheti majd a Fidesz kormányban) - most a megszorítások miatt hirdetett sztrájkot. A gyed és gyes megkurtítása, a lakáshitelek állami támogatásának megszüntetése, a családi pótlék befagyasztása, a táppénz csökkentése, illetve a nyugdíjkorhatár 65 évre emelése mellett szóba hozza azt is, ami őket konkrétan érinti: a kormány tervei szerint a csökkentenék a MÁV költségtérítését és a vasutasok utazási kedvezményét is elvennék. De megmaradt a régi lemez is: a MÁV Cargo eladásából származó fejenkénti negyed milla, meg más hasonló badarságok.



... észre sem vesszük és már változunk

Visszásságok a MÁV-ban?
Antal Dániel, a Reformszövetség szakértői anyagának alkotója, a megszüntetett Magyar Vasúti Hivatal egykori elnöke a Magyar Nemzet hétfői számában azt nyilatkozta, hogy évente 11 milliárd forint közpénz folyik ki korrupciós csatornákon a MÁV költségvetéséből. A MÁV Zrt. közölte: a vasúttársaság Antal Dániellel szemben jogi lépéseket tesz a tendenciózus és valótlan kijelentések miatt. (MTI)
Gaskó bejelentette, hogy a fentiek fényében - a sztrájkbizottság döntése alapján - április 30-án 0 órától 18 óráig sztrájkot hirdetnek. Bár szóban - a médiában - felkért minden szakszervezetet, hogy tegyenek úgy mint ő, és sztrájkoljon április utolsó napján, eddig senki nem csatlakozott hozzájuk. A többi vasutas szakszervezet szerint nekik nem szólt a kezdeményezésről és ők jelenleg is tárgyalnak a minisztériummal, a többi szakszervezet pedig eddig úgy tesz, mintha meg sem hallotta volna a felhívást.

Az alkalmi süketség nem véletlen, ugyanis április harmincadikán ballagnának a legtöbb iskolában, és a szakszervezetek nem kívánnak részt venni ennek megakadályozásában. De Gaskót ez se zavarja: a Klubrádióban kifejtette: a ballagók mehetnek a francba, a sztrájk marad. Érvelése szerint mivel ők a sztrájkot három héttel a ballagás előtt jelentették be, ezért „a ballagást át lehet helyezni. A sztrájkot nem annyira, mivel itt jogi megkötöttségek vannak.”

Persze a törvény nem tiltja, hogy a sztrájkot lemondják, majd egy újat jelentsenek be, csakhogy „később utánalövés lenne”. Az is könnyen lehet, hogy az időzítés nem véletlen, ugyanis kijelentette, hogy egy esetleges megállapodás során elállnak sztrájktól - tehát a ballagással jobban lehet zsarolni a kormányt. De azt is megpendítette, hogy ha nem lesz egyezség, akkor akár több sztrájk is jöhet...

Vérdíj Gaskó fején

A tavaly, karácsony előtti VDSZSZ sztrájk már nem csak a többi vasutas szakszervezettel állította szembe Gaskót, hanem az emberek jó része is legszívesebben fellőtte volna a Holdra, hagy bojkottálja ott a tömegközlekedést. Így nem véletlen, hogy a mostani akciójának hírére az egyik radikálisabb portál fórumán már gyűjtést is indítottak a fejére kitűzött vérdíj érdekében.

Természetesen nem kell attól tartania, hogy ebből bármi komolyabb akció is kerekedik - részben mert kevesen ismerik az arcát -, de jól jelzi azt a társadalmi ellenszenvet, amit akciói sokadjára generálnak. Igaz Gyurcsány sem változtatott álláspontján, amíg népszerűségi indexe Ausztráliában ki nem bukkant a föld alól, de nem biztos, hogy Gaskónak a legnépszerűtlenebb miniszterelnökről kellene példát vennie. Nem arról van szó, hogy a megszorítások annyira jók lennének, vagy hogy a nép nagy része leszarná a vasúti dolgozókat, hanem arról, hogy annyi szociális érzéket mutasson, hogy ne akarja pár százezernyi ember országos programját átpakolni, csak hogy ők kétezren bemutathassanak a kormánynak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Keri
2009. április 29. 18:19
Gaskó a Máv-tól kapja a fizetését és odaszarik. Ejnye-bejnye, Gaskó elvtárs, helyes ez?
Keczán Ilona
2009. április 23. 19:18
Ezt az embert ki kéne tiltani Magyarországból.Mert ő csak a saját érdekeit nézi és sajnos van kit rángasson.Megkéne már nézni hogy milye van és miből?
Nem nézi az ország érdekét sőt ot rombol ahol tud.A vasut is tartsa el ön magát hova teszik a bevételt?
Fejleszteni nem fejlesztenek, a vagonok köpedelem erre kéne neki figyelni nem az embereket uszitani egymásra.Ő egy jellemtelen ember.
nedudgi
2009. április 22. 19:40
Ez az ember egy jellemtelen országromboló élősködő, egy politikai zsoldos. Ha nem akarnak dolgozni, menjenek! Vissza se kellene fogadni az ilyeneket. Vannak - különösen manapság sokan - akik örülnének a munkahelynek! Hol itt a szolidaritás, amire éppen most volna legnagyobb szüksége az országnak, erre a saját - egyébként se jól teljesítő - cégüket is egyre jobban ellehetetlenítik! Kinek a pénzét kérnék egyébként? Most gondolkozni és dolgozni kellene! Megnézném, miniszterként mit tenne majd a szakszervezetekért, a dolgozókért? Na de ennyire nem lehetek kíváncsi! Egyébként ha látták a médiában Gaskó úr(?) "dolgozó" szobáját megállapíthatnák, hogy a mindenkori miniszterelnöknek se jár olyan fényűzés! És az a több tízezer ballagó fiatal meg mit számít magasztos célkitűzéseikhez képest?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását