2024. április 25. - Márk

Döbbeneteset tévedtek a gazdasági előrejelzések

Míg a legújabb CNN-es közvélemény-kutatás híradásának értelmében az amerikai lakosság majdnem fele számol a gazdaság maradandó levertségével, a Bank of America jelentős profitot jelentett a 2009-es gazdasági év első negyedében!
2009. április 22. szerda 07:39 - Tatai Gábor
A CNN által megkérdezettek 45 százaléka gondolja úgy, hogy a gazdasági világválság által lesújtott amerikai gazdaság az elkövetkezendő években sem lesz képes szabadulni a depresszív logikáktól. A hangulat néhány hónap alatt rosszabbodott jelentékenyen, ugyanerre a kérdésre még decemberben csak 38 százalék adott pesszimista választ. A közvélemény-kutatás úgy jellemezte a ’30-as évek válságát, ahol négy dolgozó közül három munkanélküli volt, a bankok az országban mindenhol fizetésképtelenek voltak és több millió átlagos amerikai ideiglenesen hontalanná vált, vagy nem volt képes a családját etetni.

Átlagosan tíz emberből kilenc gondolja most úgy, hogy az ország gazdaságát a szegénység jellemzi, és a megkérdezetteknek csupán 11 százaléka feltételezi, hogy Amerika pénzügyi helyzete kielégítő. A múlthét csütörtöktől vasárnapig tartó telefonos felmérésben 1019 amerikai állampolgár vett részt, a kutatók 3 százalékos hibaküszöbbel számolnak.



Nem várt gyarapodás

Megzuhant a Dow Jones
A bank arról is beszámolt, hogy a veszteségeinek pótlására egy összesen 13.4 milliárdos összeget különített el. A bejelentést követően a Dow Jones részvényesei alaposan bepánikolhattak az állami bankok profitja miatt, mivel az ipari átlagindex 289.44 pontos eséssel, összesen 3.56 százalékos bukással zárt hétfőn.
Még a legoptimistább gazdasági előrejelzés is csak a mínuszok bűvkörében tapogatózhatott alig néhány héttel ezelőtt, így egészen hihetetlennek tetszik most, hogy Amerika legnagyobb vezető bankja a hitelpiacon a tavalyi évhez képest hétfőn több mint négyszeres gyarapodást jelentett. 2008 első negyedévében a Bank of America 1.02 milliárd dollárt kasszírozott, míg az ideiben 4.2 milliárd dollárt írhatott le. A bevételeket főleg olyan cégek nyomták fel, mint a Merrill Lynch befektetési- vagy a Countrywide jelzálogcsoport. A tavalyi év során folyósított 700 milliárdos államkincstári segélytortából a cég egy 45 milliárdos szeletet kapott.

A négyszeres profitnak Ken Lewis-nél jobban talán senki nem örülhetett, ugyanis a Bank of America adminisztratív főnökétől korábban már több nagy részvényes azt követelte, hogy azonnali hatállyal mondjon le tisztségéről vagy egyszerűen rúgassák ki. A negyedéves jelentés jókora nyomást vesz le Lewis válláról – állítják a gazdasági elemzők. A befektetők akkor rágtak be, amikor Lewis felvásárolta a január 1-el bezáró Merrill Lynch-et, s a cég iszonyatos veszteségeiről a részvényeseket csak a vásárlás után tájékoztatták. A mostani profit csak egy újabb döbbenetes pofon a korábbi előrejelzéseket összeállító elemzőknek, úgy mint a JPMorgan Chase vagy a Citigroup.

Terjeszkedik az Oracle

A hír egy időben érkezett az Oracle szoftveróriás bejelentésével, mely szerint a cég 7.4 milliárd dollárért szándékozik felvásárolni a Sun Microsystems technológia vállalatát. A Sun nem rég utasította vissza az IBM korábban tett ajánlatát. A vásárlással az Oracle az ország második legnagyobb szoftveres cégévé válhat, miután átveszi a Sun népszerű Java programnyelv és a Solaris operációs rendszer jogait is.

Az Al Jazeera egyik névtelenségét kérő Sun-os forrása szerint a cég már beleegyezett az adásvételbe. A Sun korábban az év végén kezdődő felszámolási eljárás megkezdését tervezte a részvényesek és az amerikai szövetségi szabályozás beleegyezésével. Az Oracle 86 ezer embert dolgoztat világszerte, míg a Sun tulajdonosváltása összesen 33 ezer alkalmazottat érint. Az ő sorsukról még semmit sem lehet tudni biztosan.
Forrás: HírExtra / Triangle Business Journal / CNN / Al Jazeera
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását