2024. április 29. - Péter

Obama magához hívta a haragos feleket

Barack Obama amerikai elnök meghívta Washingtonba az egyiptomi és palesztin elnököt, valamint az izraeli miniszterelnököt, akikkel a következő hetekben külön-külön tárgyalásokat akar folytatni a közel-keleti békefolyamatról - közölte a Fehér Ház kedden.
2009. április 22. szerda 08:00 - HírExtra
Az elnöki hivatal már egyeztet arról, mikor érkezne az amerikai fővárosba Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, valamint Mahmúd Abbász palesztin elnök. A találkozókra valószínűleg még Obama júniusi franciaországi látogatása előtt sor kerül.

Az amerikai elnök mindegyikükkel megvitatja, hogy az Egyesült Államok miképpen erősítheti velük partnerségét, és hogy az érintett feleknek milyen lépéseket kell tenniük Izrael és a palesztinok, illetve Izrael és az arab államok közötti béke megteremtéséhez.

Barack Obama kedden fogadta a Fehér Házban II. Abdalláh jordániai királyt, akit biztosított arról: az úgynevezett kétállami megoldás híve. Azt sürgette, hogy Izrael és a palesztinok is lépjenek vissza a szakadéktól. Elemzők szerint ezzel burkoltan nyomást gyakorolt Benjamin Netanjahu új jobboldali kormányára, hogy fogadja el a kétállami megoldást.

Az amerikai elnök megismételte korábbi ígéretét: aktív szerepet kíván játszani az elakadt izraeli-palesztin békefolyamat felélesztésében. Reményei szerint a következő hónapokban mindkét fél jóhiszemű gesztusokat fog tenni. Az izraeli miniszterelnök várhatóan heteken belül Washingtonba látogat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását