2024. május 3. - Tímea, Irma

Bajnai Szekereséket fényezte

A honvédség példát mutatott az országnak, az elmúlt néhány évben képes volt önmagát modernizálni, megreformálni, hatékonyabbá és ésszerűbbé tenni.
2009. április 21. kedd 12:05 - HírExtra
A miniszterelnök a katonák előtt arról beszélt, hogy a rövid távon áldozattal járó változások, a vállalt konfliktusok jobb, világosabb, ésszerűbb, jobb minőséget nyújtó szolgáltatáshoz vezetnek.

Mint mondta, a válsághelyzetet úgy kell megoldani, hogy Magyarország védelmi képessége, az az erő, amelyet a honvédség felépített, sértetlen maradjon.
Bajnai Gordon üdvözölte azt a bejelentést, hogy a honvédség 3.000 új munkahellyel kíván hozzájárulni a válság kezeléséhez.

Mint mondta, megnyugtató, hogy Magyarországot a válság nem katonai szempontból érinti, s az ország bízhat honvédségében, bízhat védelmi képességében.

Szólt arról is, hogy Magyarország több markáns küldetést is vállal határain kívül, egy jobb, stabilabb világ megteremtéséért, és mindez meghatározó az ország külpolitikája szempontjából. A magyar honvédek teljesítménye mindenhol elismerést vált ki, s ez visszahat a honvédség teljesítményére is.

Mint mondta, ennek jó példája a pápai légi bázis, amely egyértelműen a honvédség és a magyar külpolitika sikere.

A miniszterelnök szerint a kormány által nemrégiben elfogadott nemzeti katonai stratégia régi hiányosságot pótol, s 10-15 évre meghatározza, hogyan gondolkodunk a honvédelemről, milyen irányba fejlesztjük a haderőt, világos üzenetet küldve ezzel szövetségeseiknek és azoknak, akik a katonai pályát szeretnék választani.

Kijelentette, hogy a stratégia tartalmát miniszterelnökként a következő egy évben segíteni, szolgálni fogja, annak végrehajtását személyesen is támogatja.
Szekeres Imre kiemelte, hogy a minisztérium költségvetési kerete a vállalt feladatokra rendelkezésre áll, a tárca gazdálkodása "feszes".

Szólt arról is: a NATO tagországai közül Magyarország kiemelkedik azzal, hogy a honvédelemre szánt költségvetésének 20 százalékát fejlesztésre fordítja.

A tárcavezető méltatta a magyar honvédség külföldi missziókban betöltött szerepvállalását, melynek során mintegy ezer katona három kontinens 13 országában teljesít szolgálatot. A NATO tagországai közül csak az Egyesült Államok és Anglia vállal több missziós feladatot Magyarországnál.

Az idei év feladatairól szólva elmondta, hogy továbbfejlesztik a katonai képességeket és a haderőnemeket. Ugyancsak fontos esemény lesz a NATO Nehéz Légiszállító Ezredének Pápára települése. Közölte: júliusban érkezik meg az első C17-es szállítógép.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2009-től 2013-ig 0,2 százalékkal kívánják növelni a védelmi kiadásokat, amely így 2013-ban már meghaladná a GDP 1,3 százalékát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását